Lucian Avramescu

Brusc îmbolnăvit de sine, șeful politic pretinde fidelitatea necondiţionată a puzderiei de membri preschimbaţi, în închipuirea sa, în supuși. Îndrăzneala unuia de a utiliza litera statutului intern, crezând-o lege, și a exprima nu o părere opusă liderului suprem, ci o nuanţă personală, creează un seism. Vecinii de scaun se trag mai încolo, spre a nu fi confundaţi cu rebelul, iar vitejia opiniei personale e amendată în lift și pe coridoare. Înţeleg că Mihai Tudose, de la Brăila, cu bunele însușiri ale mahalalelor de la Dunăre, unde a copilărit, n-a înţeles repede că acceptând să fie premierul guvernului Dragnea și-a asumat și o necondiţionată supunere faţă de mustaţa supremă. Uns premier, el chiar s-a crezut premier, iar de la o vreme încearcă să intre pe ușă deodată cu Dragnea, ceea ce Tăriceanu a făcut din greșeală o singură dată și și-a cerut iertare cu plecăciuni de zece ori.

Brăileanu s-a trezit vorbind neîntrebat și a propus o modificare de Guvern, în sensul reducerii numărului de gură cască și chiar își dorește reformări. Înţeleg că la o socoteală de provenienţe, statisticienii recensămintelor pe funcţii au găsit că 77 de secretari și subsecretari de stat sunt, ”brodeala dracului”, din Teleorman, judeţul unde Dragnea își ţine pepiniera de cadre, așa cum în Brazilia își crește palmierii pe care supușii creoli îi dau, la cererea proprietarului, cu var. Doamna Carmen Dan, simpatica blondă de la șefia Internelor, teleormăneancă și ea, găsind nimerit momentul cu poliţistul pedofil, poreclit de colegii lui Violatorul, în baza izbânzilor sale multiple de a mutila minori, a propus darea afară a șefului Poliţiei. Hait! Premierul care are pe hârtie dreptul de a-l mazili pe respectivul șef a zis NU. Să văz întâi de ce se face vinovat el și nu altul! Decid după ce mă lămuresc! Tudose sare iar calul și se crede premier! Uită la ce ţâţă a supt doamna Dan, uită ce mamă și, mai ales, ce tată are. Ba, zilele trecute, Tudose s-ar fi exprimat că vrea să comaseze niște ministere și să remanieze somităţi. Una din somităţi ar fi chiar doamna Dan. Nu-i bine, domnule Tudose, nu e bine! Stai mai rău ca Grindeanu cu fidelitatea faţă de conducător. Iar cu Dragnea nu te joci. Nu pleci de bună voie, pleci prin moţiune de cenzură. PSD a mai încercat formula PSD contra PSD. Sau e chiar tare în opinii Tudose și îl mătură încet și sigur pe Dragnea, client al unor dosare care se apleacă sub greutatea gologanilor șterpeliţi? Mai observ opinii tangente cu a lui venite de la niște lași politici – așa îi știam până acum – convertiţi la vitejie. Unii nu-s lași, ci unși cu toate alifiile supravieţuirii în funcţii mari cum e cel din Vrancea, Marian Oprișan. Ăsta nu prea riscă. Mi s-a părut mie sau și el se cam dă la Dragnea?
Comentatorii vorbesc despre uriașul scandal care macină pesediștii și despre schismă în partid. Eu nu văd decât ușoare devieri de la jurământul fidelităţii faţă de șef, luat pe viaţă ca șef sau amant. Și mai văd că din zdruncinarea acestei căsnicii de partid lipsește, ca de obicei, pesonajul colectiv care mai mereu nu contează, poporul român.