Nicoleta Dumitrescu

După ce au bifat finalul Sărbătorilor de Iarnă – din care n-au lipsit pomana porcului, pusă pe masă inclusiv de Crăciun, şi icrele negre, de Revelion – politicienii şi-au adus aminte şi de ţară. Unii o privesc de departe, de la înălţimea funcţiei în care au fost unşi graţie înţelegerilor între partide, în timp ce alţii fac pe filozofii, considerând că vorbele lor sunt pe post de rotiţe bine unse la o maşinărie care, din păcate, din cauza faptului că are prea mulţi şoferi, a cam pierdut direcţia propusă pentru a se ajunge la destinaţie.
În ultima categorie se încadrează şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care, după ce a aflat cam ce s-a discutat luni, în spatele uşilor închise, când a fost şedinţă la PSD, a considerat că n-ar fi rău să le transmită colegilor din partidul cu care face echipă la guvernare şi o serie de sfaturi. Iar primul îndemn a fost acela ca social-democraţii să renunţe la discuţiile nefolositoare şi să se preocupe de agenda cetăţeanului (!?!)

Câtă determinare la preşedintele Senatului, dar mai ales cât de mult a arătat acesta, tocmai acum, că-l doare de binele ţării, reproşându-le celor de la PSD că sunt prea frământaţi de evoluţiile politice, că se concentrează pe discuţii sterile, nefolositoare, dăunătoare pentru percepţia actului de guvernare, în loc să se preocupe de pe agenda publică, a cetăţeanului…
Câtă „delicateţe” la acesta, lăsând impresia că, dacă i-ar fi avut în faţa ochilor pe pesedişti, ca să demonstreze că vorbele sale nu sunt goale de conţinut, ar fi îndrăznit fie să le bată obrazul, fie să-i trimită la colţ. Dar ce demonstrează asta? Demonstrează că, de fapt, discuţiile nefolositoare se ţin lanţ nu doar în cadrul partidelor aflate la guvernare, ci şi între liderii acestora. Or, după cum s-a mai văzut, discuţiile lungi şi dese, de cele mai multe ori având la bază disensiunile, nu pot fi, în niciun caz, cheia marilor succese, ba din contră!
Iar de când PSD şi ALDE se află la guvernare, senzaţia care se conturează este că, dincolo de toate, ceea ce se întâmplă în interiorul partidelor reprezintă, de fapt, adevărata cauză a faptului că lucrurile nu decurg aşa cum au fost iniţial gândite.
Pentru că orgoliile, dorinţa de a fi şef oricum şi oricând, indiferent de ceea ce s-a întâmplat sau se întâmplă, başca problemele cu justiţia, zâzania, flecăreala, turnatul gazului pe foc au arătat că toate acestea au fost mai degrabă ingredientele folosite de politicienii care frământă de zor, de mai bine de un an, coca guvernării.
Problema este că, deşi aceştia se lăudau că sunt specialiştii specialiştilor şi că deţin reţeta bunăstării populaţiei al cărei secret este strecurat printre paginile „Programului de guvernare”, intraţi în „bucătăria” celor mai importante instituţii ale statului, cei în cauză au dovedit că, de fapt, până acum nu au făcut altceva decât să aplice reţete aflate sub formula… „copy-paste”!
Iar dovadă este faptul că, de când au ajuns la putere, ţinta politicienilor nu a fost alta decât să schimbe ce cred ei că ar cam trebui să fie schimbat, totul fiind însă o mare bulversare. Rezultatul? S-au bătut cu pumnul în piept că vor guverna bine şi că poporul va trăi fericit dar, dacă te uiţi printre rafturile magazinelor, de la o săptămână la alta, la preţul iniţial s-au mai adăugat câţiva bănuţi, toate fiind în „ton” cu creşterea tarifelor la utilităţi, la ROBOR şi la câte şi mai câte!

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEvenimente
Articolul următorVorbe intelepte