Ieri, Coreea de Sud a afirmat că nu va încerca să renegocieze acordul încheiat în 2015 cu Japonia destinat să rezolve problema sensibilă privind aşa-numitele „femei de reconfortare”, forţate să lucreze în bordelurile militare japoneze din timpul războiului, relatează Reuters, preluată de Agerpres.
Ministrul de Externe sud-coreean, Kang Kyung-wha, a declarat că este „incontestabil” faptul că ambele guverne au ajuns în mod oficial la un acord în 2015, în cadrul căruia Japonia şi-a cerut scuze victimelor şi a pus la dispoziţie un fond de 1 miliard de yeni (8,8 milioane de dolari) care să le ajute. „Guvernul nostru nu va cere o renegociere, însă speră că Japonia va accepta adevărul aşa cum este el, conform standardelor internaţionale, şi va continua eforturile pentru a ajuta victimele să-şi recâştige onoarea şi demnitatea şi pentru a vindeca rănile din inimile lor”, a mai spus Kang Kyung-wha în cadrul unei conferinţe de presă.
Seulul va stabili la rândul său un buget prin care va finanţa şi el fondul destinat victimelor şi se va consulta cu Tokyo ce să facă cu miliardul de yeni pe care l-a oferit, a mai spus şefa diplomaţiei sud-coreene. „Acordul din 2015, care nu răspunde nevoilor victimelor, nu poate fi o soluţie reală la problema femeilor de reconfortare”, a menţionat Kang Kyung-wha. Victimele vor ca Japonia să-şi asume responsabilitatea legală şi să ofere compensaţii corespunzătoare. Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a afirmat anterior că acordul din 2015 nu este bun, iar Japonia a avertizat că orice încercare de a-l revizui ar putea afecta serios relaţiile dintre cele două ţări. „Poziţia ţării noastre este clară. Acordul dintre Japonia şi Coreea de Sud a fost încheiat în urma negocierilor, miniştrii de Externe din cele două ţări au fost de acord, şi mai apoi, liderii ambelor ţări au confirmat”, a declarat ieri secretarul şef al cabinetului japonez Yoshihide Suga.