Cercetătorii francezi consideră că au descoperit o potențială cauză anatomică a dislexiei, ascunsă în minusculii receptori ai ochilor celor afectați de această tulburare de lectură, potrivit unui studiu publicat și preluat de Agerpres.
La persoanele care nu au dislexie, acești receptori pentru lumină nu au aceeași formă de la un ochi la altul, ci sunt asimetrici. Prin urmare, creierul alege semnalul trimis de unul dintre cei doi ochi pentru a crea imaginea pe care persoana o vede.
În schimb, la persoanele dislexice, această zonă a ochiului este simetrică în ambii ochi, potrivit acestui studiu publicat în revista Proceedings of Royal Society B. Acest lucru ar putea fi o sursă de confuzie pentru creier deoarece creează „imagini în oglindă” între care nu poate să aleagă.
„Observațiile noastre sugerează că am găsit o potențială cauză a dislexiei”, a declarat unul dintre autorii studiului, Guy Ropars, de la Universitatea din Rennes, pentru AFP.
„Asimetria este necesară pentru a elimina imaginea în oglindă, care împiedică o lectură normală dacă ea persistă așa cum se întâmplă în cazul dislexicilor”, a continuat el.
„Pentru copii și adulți, asimetria oferă o nouă metodă de diagnostic relativ simplă”, a indicat el.
Ropars și colegul său, Albert Le Floch, au ajuns la aceste concluzii prin compararea a două grupuri de 30 de studenți, unul compus din dislexici și altul din non-dislexici.
„Existența unor întârzieri între imaginea primară și imaginea în oglindă în emisfere opuse (de ordinul a 10 milisecunde) ne-a permis să dezvoltăm o metodă pentru a șterge imaginea în oglindă care deranjează atât dislexicii, grație utilizării unui tip de lampă stroboscopică cu LED-uri“, a precizat Ropars. Dislexia — amintește AFP — afectează aproximativ 700 de milioane de persoane din întreaga lume.