F. T.

Ofițerii prahoveni de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au finalizat cercetările în două dosare penale care au ca obiect, printre altele, evaziunea fiscală, acestea fiind înaintate procurorilor prahoveni pentru luarea măsurilor impuse în astfel de cazuri.
Primul dosar penal îl vizează pe un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Tîrgșoru Vechi, bănuit de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Conform IPJ Prahova, “din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că, în perioada 1 martie – 20 octombrie 2009, acesta s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului general consolidat, prin neevidențierea în totalitate în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate, cauzând un prejudiciu de 295.561 lei”. Pe de altă parte însă, poliția prahoveană amintește că respectiva sumă a fost achitată în totalitate pe durata cercetărilor.
În cel de-al doilea dosar penal, au fost vizate două ploieștence, în vârstă de 45 de ani și, respectiv, 60 de ani. Prima este bănuită de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune și uz de fals, iar cea de-a doua – de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la înşelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. “Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că femeia de 60 de ani ar fi solicitat și obținut un împrumut în valoare de 9.000 de lei, folosind o adeverinţă de venit neconformă cu realitatea, emisă de o societate comercială. Ulterior, s-a constatat neîndeplinirea condițiilor pentru a obține împrumutul, sens în care cea de-a doua femeie ar fi redactat o adeverinţă falsă, ce atesta calitatea de angajată a primei femei, adeverinţă care ar fi fost folosită în vederea obținerii împrumutului”, se mai amintește în același comunicat al IPJ Prahova, în care, de asemenea, se mai precizează: „Cele două femei au achitat aproape integral prejudiciul cauzat”.