Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) vrea să aducă muncitori chinezi pentru service-uri şi spălătorii auto, potrivit unui comunicat. Asociaţia a trimis Ambasadei Chinei o propunere de colaborare şi anunţă că vrea un proiect-pilot pentru 80 de angajaţi chinezi. ASSAI anunţa că oferă salarii de 250-300 euro net/lună pentru angajaţii din spălătorii şi 500 – 800 euro net/lună pentru angajaţii service-urilor, plus cazare şi hrană.
Asociaţia Serviceurilor arată în comunicat că industria de reparaţii auto din România se confruntă de peste 5 ani cu un deficit în creştere de forţă de muncă pregătită în acest domeniu, având în vedere că parcul auto este de peste 7,5 milioane de autovehicule, cu o vârstă medie de 14 ani.
Comunicatul citat arată că în multe situaţii, salariile solicitate de muncitorii români depăşesc posibilităţile patronilor de service, acuzând „angajaţii cu experienţă” că „au ajuns să şantajeze efectiv patronii de service-uri, profitând de lipsa de forţă de muncă pregătită în acest domeniu şi nu acceptă salarii sub 1000 – 1400 de euro net”.
Patronii de service-uri reuniţi în asociaţie mai arată că mulţi angajaţi calificaţi pleacă din România „să muncească pe bani mai mulţi în ţări precum Olanda, Anglia, Irlanda, Italia”.
Şomajul voluntar în rândul tinerilor şi lipsa şcolilor profesionale sunt alte două cauze pentru criza forţei de muncă, Asociaţia arătând că „în spaţiul european, doar Italia depăşeşte România din punct de vedere al şomajului voluntar în rândul tinerilor”.
Asociaţia mai arată şi că înfiinţarea de ateliere de reparaţii clandestine afectează piaţa, generând evaziune fiscală.