Patriarhul Daniel se afla în Rusia, alături de capii altor biserici ortodoxe, la invitaţia şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, în prima vizită de acest fel a unui patriarh român după 1989. Într-un discurs la şedinţa solemnă ce a marcat împlinirea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă, patriarhul Daniel a spus că „păstrarea unității de credinţă a Ortodoxiei, cultivarea solidarității cu cei aflați în suferință şi cooperarea misionară practică” sunt prioritare, potrivit unui comunicat al Patriarhiei.
Patriarhul Daniel a dat tonul în acest an unui dezgheţ în relaţiile cu Biserica Ortodoxă Rusă, pe fondul tensiunilor politice majore dintre Occident şi Rusia, îngheţ cauzat de anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova şi de invadarea estului Ucrainei. Înainte de a fi prezent la Moscova, Patriarhul Daniel l-a găzduit la Bucureşti pe Patriarhul rus Kiril cu ocazia comemorării martirilor creştini din timpul prigoanei comuniste.
Tot în acest an, o reuniune istorică a bisericilor ortodoxe din lume a fost boicotată de Biserica Ortodoxă Rusă, care a zădărnicit încercările ce durează de secole de reconciliere a unor poziţii în interiorul ortodoxiei.
De altfel, Patriarhul Kiril este considerat un aliat politic esenţial al preşedintelui rus Vladimir Putin, ale cărui poziţii politice le-a susţinut în momentele critice. Nu mai departe de vineri, cu o zi înaintea şedinţei la care au participat şefii bisericilor ortodoxe din întreaga lume, Putin a ţinut o cuvântare oficială la Soborul arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse, după cum arata site-ul acesteia.