”Gripa bărbaţilor” e subiect de glume pe internet şi în viaţa reală. Bărbaţii exagerează severitatea simptomelor, se plâng mult şi nu mai fac nimic când sunt bolnavi. Ce se întâmplă când bărbaţii răcesc şi de ce este important să stabilim care este adevărul?
Deoarece aproximativ jumătate din populaţia lumii este formată din bărbaţi, considerarea simptomelor respiratorii masculine ca „exagerate” fără dovezi ştiinţifice riguroase ar putea avea implicaţii importante pentru bărbaţi, inclusiv furnizarea insuficientă de servicii medicale, spune Kyle Sue pentru British Medical Journal, preluat de MedLive.
În ciuda incidenţei şi a prevalenţei crescute a bolilor respiratorii virale, nu s-a stabilit dacă termenul „gripa bărbaţilor” este definit în mod corespunzător sau este doar un termen peiorativ înrădăcinat, fără bază ştiinţifică, astfel că, în articolul publicat în thebmj, Kyle Sue investighează dacă bărbaţii au cu adevărat simptome mai grave de gripă şi dacă acest lucru ar putea avea o bază evolutivă.
Şoarecii au fost mult timp acceptaţi ca modele bune pentru cercetarea medicală. Mai multe studii arată că şoarecii de sex feminin au răspunsuri imune mai puternice decât cei de sex masculin. Aceasta a dus la ipoteza că hormonii sexuali au un rol important în depăşirea simptomelor de gripă. Un alt studiu pe şoareci sugerează că stresul şi nivelurile de corticosteron au un rol, concluzionând că „creşterea nivelurilor de corticosteron induse de infecţie la femei pot suprima simptomele infecţiei”.
Cercetările pe oameni indică, de asemenea, răspunsuri diferite la gripă la bărbaţi şi femei. Chiar şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii subliniază că „sexul trebuie luat în considerare când se evaluează expunerea şi a simptomelor gripale”. Date epidemiologice din 2004-2010 pentru gripa sezonieră din Hong Kong au arătat că bărbaţii adulţi au avut un risc mai mare de admitere în spital, iar într-un studiu observaţional privind mortalitatea la gripă din 1997 până în 2007 bărbaţii au avut rate mai mari de deces asociate gripelor în comparaţie cu femeile din aceleaşi grupe de vârstă. Diferenţele sexuale se extind la alte infecţii respiratorii dincolo de gripă. În multe boli respiratorii acute, bărbaţii sunt mai susceptibili la complicaţii şi prezintă o mortalitate mai mare. Într-un studiu au fost chestionaţi bărbaţii şi femeile care au mers la medicul de familie pentru simptome comune ale bolilor respiratorii minore infecţioase, constatând că „era mult mai probabil ca femeile să înceteze activităţile ca urmare a unui singur simptom. Acest studiu contrazice mitul că bărbaţii reduc mai mult activităţile decât femeile prin exagerarea gravităţii simptomelor.
Unele studii susţin în mod clar că bărbaţii au o morbiditate şi mortalitate mai mari la boala respiratorie virală decât femeile, deoarece au un sistem imunitar mai puţin robust. Cu toate acestea, concluziile pot fi limitate de părtinirea autorului, fără a include critici sau dovezi susţinute. în plus, diferenţele observate în aceste studii pot să nu fie reprezentative pentru toate virusurile respiratori.
S-a sugerat că diferenţa de gen în imunitate pare a fi modulată prin diferenţe hormonale, cu estradiol fiind imunoprotector şi testosteron fiind imunosupresiv. Cu toate acestea, studiile analizate nu au luat în considerare alte diferenţe între sexe – de exemplu, bărbaţii au rate mai mari de fumat la nivel mondial şi sunt mai puţin susceptibili să prevină boli sau să caute un medic când sunt bolnavi. Autorii unui studiu speculează faptul că imunitatea redusă este mai puţin importantă pentru bărbaţi, deoarece bărbaţii din mai multe specii sunt mai susceptibili să moară de traume înainte ca o infecţie să îi ucidă. Alţi cercetători sunt de acord că, între specii, strategia masculină care rezultă din concurenţa intra-sexuală mai puternică decât în rândul femeilor a dus la o mai mică investiţie în imunitate.
Conceptul de gripă a bărbaţilor, aşa cum este definit în mod obişnuit, este nedrept. Bărbaţii nu pot să exagereze simptomele, ci să aibă răspunsuri imune mai slabe la virusurile respiratorii virale, ceea ce duce la o mai mare morbiditate şi mortalitate decât la femei.