V. Stoica

Întreruperea lucrului decisă “spontan” de către angajații SC Transport Călători Express Ploieşti, care a blocat complet transportul în comun din municipiu, ridică întrebarea legalității referitoare la modul în care au acționat salariații TCE în cele două zile în care ploieștenii au fost nevoiți să apeleze la alte mijloace de transport pentru a se deplasa către locurile de muncă sau către unitățile de învățământ.
Într-un răspuns transmis la solicitarea ziarului Prahova, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova au arătat care sunt etapele legale pentru declanșarea unui conflict de muncă. “Conflictul colectiv de muncă se declanșează numai după înregistrarea prealabilă a acestuia, la nivel de unitate, organizația sindicală reprezentantivă sau reprezentanții angajaților, după caz, notifică angajatorului declanșarea conflictului colectiv de muncă și sesizează în scris inspectoratul teritorial de muncă din județul în care își desfășoară activitatea angajații unității care au declanșat conflictul, în vederea concilierii. (…) Declanșarea procedurii trebuie să aibă la bază sesizarea din partea structurii sindicale sau a reprezentanților salariaților care trebuie să conțină mențiuni cu privire la: a) angajatorul sau organizația patronală, cu indicarea sediului și a datelor de contact ale acestuia/acesteia; b) obiectul conflictului colectiv de muncă și motivarea acestuia; c) dovada îndeplinirii cerințelor prevăzute la art. 161-163 din Legea nr. 62/2011 privind dialogul social; d) desemnarea nominală a persoanelor delegate să reprezinte la conciliere organizația sindicală reprezentativă sau, după caz, reprezentanții angajaților.
Articolul 161 din Legea nr. 62/2011 definește ipotezele legale în care se poate declanșa un conflict de muncă, respectiv angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a încetat; angajatorul sau organizația patronală nu acceptă revendicările formulate de angajați; părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor”, se arată în răspunsul dat de ITM Prahova referitor la etapele legale care trebuie parcurse pentru declanșarea unui conflict de muncă.