Nicoleta Dumitrescu

Dacă ar exista vreo posibilitate să se facă o manifestare specială, la nivel naţional, pentru a se marca şi sărbătoarea Sfântului Nicolae, ar fi destui cei care ar fi de acord cu această iniţiativă. Iar primii care şi-ar arăta disponibilitatea pentru o astfel de acţiune ar fi politicienii, care ar merge şi desculţi la paradă, fără pantofi ori ghete, motivul nefiind acela că n-ar mai avea nicio pereche de încălţări, ci pentru că inclusiv papucii ar fi ticsiţi cu “atenţiile” găsite în dimineaţa zilei de 6 decembrie.
Asta înseamnă că respectivii au fost cuminţi, peste măsură, cât să merite toată atenţia Moşului? Cu siguranţă, după cum a stat situaţia până acum, aceştia ar fi convinşi că pot face şi dovada cuminţeniei întruchipate! De altfel, în momentul de faţă, politicienii se pot considera o categorie aparte de persoane, atât de aparte încât şi atunci când greşesc consideră că trebuie să fie premiaţi, pe principiul că şi greşelile fac parte din viaţă!

Numai că, dacă este să analizăm ceea ce se întâmplă acum în România, senzaţia este că nu s-a scurs deja un an de la alegerile parlamentare, ci că încă mai este campanie electorală. Iar din când în când, câte unul dintre ei face demonstraţia, la vedere, că se poate transforma în Moş Nicolae sau Moş Crăciun, lăsând impresia că există resurse, la o adică, inclusiv pentru marcarea tuturor sfinţilor din calendarul bisericesc!
Ce vremuri trăim însă! Pentru că, dacă este să dăm timpul în urmă, cine credea ca la numai un an de la alegeri să existe atâta bulversare şi incertitudine venite tocmai din partea acelora care şi-au asumat actul guvernării? Practic, n-a fost lună în care să nu existe modificare la modificare în cazul unor legi importante, aşa cum sunt cele din domeniul fiscalităţii, ca să nu mai vorbim despre cele din domeniul justiţiei al căror ecou a traversat mări şi ţări, ajungând tocmai la urechile americanilor care, la fel ca şi cei de la Bruxelles, stau cu binoclul pe oficialii români.
Pe de altă parte, duplicitari, politicienii de la guvernare au ştiut cum să-şi asigure liniştea dinspre o parte a populaţiei, în mod special cea din administraţia publică, având în vedere că, se ştie, cei care se află la conducerea comunităţilor locale sunt şi cei care duc “greul” convingerii votanţilor ca să pună ştampila pe numele anumitor candidaţi sau anumitor liste de partid, în anii electorali. Mai mult, bolnavi de narcisism, uitându-se zilnic în oglindă şi spunându-şi cât de frumoşi şi deştepţi sunt ei, ar fi în stare să susţină că merită chiar şi o statuie, fiecare în parte, unul dintre motive fiind celebra creştere economică, iar al doilea – majorarea salariului minim la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018.
Dar, vor veni tot ei, politicienii, cu sacii cu bani de acasă cât să fie suficienţi, lună de lună, pentru acoperirea tuturor majorărilor salariale? Evident că da!, ar sări ca arşi aceiaşi politicieni, care ar puncta că totul e aranjat, prin intermediul modificărilor aduse la Codul Fiscal, chiar dacă sunt atâţia care le contestă.
În aceste condiţii, ridicându-se unii pe alţii în slăvi, cei în cauză s-ar considera mai mult decât îndreptăţiţi să fie vizitaţi de Moş Nicolae, şi în curând de Moş Crăciun, inclusiv la vara viitoare! Pe de altă parte, pentru a face dovada cuminţeniei întruchipate, ar fi dispuşi să meargă oriunde ar fi nevoie de ei, nu doar la paradă, şi desculţi. Iar motivul acestui sacrificiu n-ar fi acela ca tălpile să ia contactul cu asfaltul sau pământul, pentru a ţine legătura cu realitatea, ci pentru că toate încălţările – inclusiv papucii – sunt ticsite cu “atenţiile” puse special pentru data de 6 decembrie. Iar pentru că merită, aceştia, în aşteptarea şi a lui Moş Crăciun, deja au început să împodobească şi bradul!