Persoanele care suferă de depresie au o speranţă de viaţă mai scurtă prin comparaţie cu persoanele care nu suferă de această tulburare psihică, sugerează un nou studiu publicat recent în „The Journal of Canadian Medical Association”, informează reuters.com, preluat de medlive.ro.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au analizat datele medicale a 3.410 adulţi, colectate pe o perioadă de şase decenii, între anii 1952 şi 2011.
În cei 60 de ani de studiu, depresia în rândul persoanelor de sex masculin a fost asociată cu un risc crescut pentru decesul prematur în fiecare deceniu de studiu, iar începând cu anii 1990 aceeaşi asociere a fost observată şi în rezultatele analizelor efectuate pe persoanele de sex feminin.
Legătura dintre depresie şi durata de viaţă a fost mult mai evidentă în cadrul testelor de specialitate în anii următori unui episod depresiv, ceea ce a determinat cercetătorii să conchidă că cel puţin o parte din riscul decesului prematur poate fi inversată prin tratarea eficientă a bolilor mentale.
„Având în vedere că riscul de deces prematur a fost mai mare în rândul persoanelor care sufereau de un episod depresiv în mai multe stadii ale cercetării de faţă, este foarte important ca cei ce suferă de depresie să ceară ajutorul specialiştilor şi să fie vigilenţi cu privire la recurenţa acestor episoade,” a declarat autorul principal al studiului, Stephen Gilman, profesor în cadrul Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.
Depresia a fost pentru multă vreme asociată în cadrul studiilor de specialitate cu o varietate de probleme de sănătate, pe de-o parte pentru că aceasta poate cauza modificări la nivel fiziologic în organism, iar pe de altă parte întrucât poate contribui la adoptarea unor obiceiuri nesănătoase, precum dieta alimentară, lipsa activităţii fizice, fumatul şi consumul excesiv de alcool.
Cu toate acestea, în cadrul studiului de faţă cercetătorii au descoperit o puternică asociere între prezenţa depresiei şi riscul crescut pentru decesul prematur chiar şi după ce au exclus factori precum obezitatea, fumatul şi consumul de alcool.
„Alte studii de specialitate efectuate până în prezent au asociat depresia cu un risc crescut de deces pe fondul dezvoltării bolilor de inimă. Cercetarea noastră arată că riscul declanşării decesului prematur extinde seria de factori asupra altor efecte dăunătoare declanşate în organism pe fondul depresiei de-a lungul timpului,” a declarat dr. Ralph Stewart, cercetător în cadrul University of Auckland din Noua Zeelandă.
Pentru a ajunge la aceste constatări, cercetătorii au examinat datele studiului intitulat „Stirling County”, ce a debutat în 1952 în Canada. Acesta este unul dintre primele studii asupra comunităţii pe tema bolilor mentale. La vremea respectivă persoanele participante la studiu aveau în medie 50 de ani, iar jumătate dintre participanţi au fost evaluaţi periodic pe o perioadă de cel puţin 19 ani.
Oamenii de ştiinţă au calculat speranţa de viaţă începând cu vârsta de 25 de ani atât pentru bărbaţii, cât şi pentru femeile participante la studiu ce sufereau sau nu de depresie.
În prima etapă de studiu, speranţa de viaţă a persoanelor cu depresie a fost cu 10-12 ani mai scurtă. În cea de-a doua etapă a studiului, speranţa de viaţă a fost cu 7 ani mai scurtă pentru bărbaţii cu depresie, iar în cea de-a treia etapă a studiului speranţa de viaţă a fost mai scurtă cu 7 şi respectiv 18 ani mai scurtă pentru femeile şi respectiv bărbaţii ce sufereau de depresie.
Bărbaţii au avut un risc de aproape trei ori mai mare pentru declanşarea decesului prematur prin comparaţie cu femeile, dar riscul acestora a scăzut până la 52% de la începutul şi până la finalul perioadei de studiu.
În schimb, riscul femeilor de a suferi de o moarte prematură pe fondul depresiei a crescut în cele şase decenii de studiu, de la 8% la 51%.
Constatările oamenilor de ştiinţă subliniază importanţa
diagnosticării şi tratării depresiei, este de părere dr. Gjin Ndrepepa, cercetător în cadrul German Heart Center and Technical University din Munich.
„Din moment ce riscul apariţiei depresiei creşte de-a lungul timpul, trebuie să facem eforturi mari pentru a îmbunătăţi tratamentul şi a preveni recurenţa episoadelor depresive. Tratarea depresiei poate reduce simptomele specifice acestei tulburări psihice, îmbunătăţi calitatea vieţii şi prelungi durata acesteia,” conchide dr. Ndrepepa.