Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, ieri dimineaţă, că ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu legile justiţiei, aflate în circuitul parlamentar. Procurorul general spune că va lua o decizie în cursul acestei săptămâni, potrivit Agerpres.
Cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei se află în stadii diferite în circuit parlamentar în acest moment, doar una fiind adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, prima cameră sesizată. Senatul este for decizional pe toate cele trei legi. PSD a anunţat că îşi doreşte adoptarea legilor justiţiei în această sesiune parlamentară, asta însemnând practic până la Crăciun.
Luni, primul proiect discutat – modificarea Statutului magistraţilor (Legea 303/2004) a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor şi a fost imediat înregistrat la Senat. Până joi, senatorii pot depune amendamente. Lunea viitoare, comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache va da un raport după ce va discuta aceste eventuale amendamente, iar apoi legea va ajunge la vot final la Senat – cel mai probabil luni seara.
Tot luni, cel de-al doilea proiect -de modificare a Legii 304/2004 – a primit raport la comisia specială şi aşteaptă acum să intre la dezbatere şi vot final la plenul Camerei Deputaţilor, pentru ca apoi să meargă la plen.
Al treilea proiect – de modificare a Legii 317/2004 privind CSM – a intrat la lucru în comisia specială.
Toate cele trei proiecte sunt dezbătute în procedura de urgenţă.