V. Stoica

După două amânări privind luarea unei decizii, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat definitiv, la sfârșitul săptămânii trecute, în dosarul în care viceprimarul comunei prahovene Filipeștii de Pădure, Georgel Surugiu, a contestat unul dintre cele două rapoarte întocmite de Agenția Națională de Integritate pe numele său.
Pe 16 noiembrie, judecătorii Instanței Supreme au menținut decizia dată de Curtea de Apel Ploiești de respingere a cererii de anulare a raportului privind incompatibilitatea în care s-a aflat viceprimarul comunei Filipeștii de Pădure, Georgel Surugiu.
La data de 29 noiembrie 2013, Agenția Națională de Integritate anunța că “Surugiu Vasile Georgel s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada septembrie 2009 – 29 august 2012, întrucât a deținut, simultan, funcția de viceprimar al comunei Filipeștii de Pădure, jud. Prahova, și calitatea de membru în Consiliile de administrație ale instituțiilor publice: Liceul Teoretic Filipeștii de Pădure și Liceul Tehnologic Filipeștii de Pădure, precum și în cadrul S.C. Servicii Apă, Canal, Salubritate, Filipeștii de Pădure S.R.L., societate comercială înființată de Comuna Filipeștii de Pădure”.
În informațiile date publicității la sfârșitul lunii noiembrie 2013, ANI arăta și că „persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Cu alte cuvinte, actualul viceprimar al comunei Filipeștii de Pădure, Georgel Surugiu, își va pierde funcția de ales local, ca urmare directă a finalizării procesului în detrimentul său.
În vara lui 2014, pe de altă parte, tot Agenția Națională de Integritate anunța că s-a constatat “încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală de către Surugiu Vasile Georgel”, care, în calitate de viceprimar al comunei Filipeștii de Pădure, “în perioada exercitării mandatului 2008 – 2012 (…) a participat la adoptarea hotărârilor Consiliului Local Filipeștii de Pădure privind aprobarea rectificării bugetului local pe anul 2008, precum și a hotărârilor privind aprobarea bugetului local pe anii 2010, 2011 și 2012, prin care au fost suplimentate cheltuielile la Capitolul „Servicii recreative și sport”, hotărâri în baza cărora a fost alocată suma de 1.972.000 Lei (aprox. 493.000 €) către Asociația Sportivă „Fotbal Club Filipeștii de Pădure”, asociație al cărei președinte – membru fondator este persoana evaluată”.
Astfel, acesta “a încălcat dispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
Având în vedere cele de mai sus, Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, cu privire la posibila săvârşire de către Surugiu Vasile Georgel a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României”.

Și primarul Morărescu își așteaptă sentinţa într-un alt dosar

Pe de altă parte, și primarul Costel Morărescu se află într-o situație mai gravă, într-un dosar în care a fost acuzat și condamnat de prima instanță de judecată pentru abuz în serviciu.
Magistrații Curții de Apel Ploiești au rămas în pronunțarea unei sentințe în cauza instrumentată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, în care primarul din Filipeștii de Pădure a fost condamnat deja de Judecătoria Câmpina la trei ani și jumătate de închisoare pentru o tranzacție încheiată între Primăria Filipeștii de Pădure și o mare societate de rafinare.
În acest dosar, instanța de fond a dispus și desfiinţarea contractelor de închiriere încheiate în numele Primăriei Filipeştii de Pădure cu societatea respectivă, precum și a hotărârii nr. 78/23.11.2009 a Consiliului Local Filipeştii de Pădure.