Violeta Stoica

Primăria Ploiești vrea ca locuitorii plătitori – sau nu! – de taxe și impozite să încheie anul 2017 într-o
atmosferă de… poveste, în ciuda faptului că lucrurile nu stau și nici nu vor sta prea bine în privința fondurilor bugetare.
Fie iarna cât de grea, fie vremea cât de rea și vremurile tot așa, primăria nu se lasă și pregătește mulți bani pentru a-i distra pe ploieşteni la final de an. Așa că, potrivit pregătirilor de până acum, unul dintre artiștii de fițe Smiley, Loredana sau Delia va pleca de la Ploiești cu ceva bănuți pentru cadourile de Crăciun (circa 10.000 de euro), iar luminițele artificiilor de la deschiderea târgului de sărbători îi vor orbi pe ploieșteni și îi vor hipnotiza întru speranța de a trăi mai bine la anu’. Și la mulți ani!
Despre pregătirile făcute de municipalitatea ploieșteană pentru finalul acestui an, însemnând perioada Crăciunului (pentru că petrecerea publică de Revelion este încă un mare mister), în pagina a 3-a a ziarului.

Bugetul local al Ploieștiului va fi mai ușor cu cel puțin un sfert de milion de lei cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă din acest an, dacă punem la socoteală doar organizarea Târgului de Crăciun și focurile de artificii.
Deși fonduri pentru prestarea serviciilor publice nu prea mai sunt prin vistierie, municipalitatea s-a dat de-a rostogolul și a mai găsit circa 252.000 de lei pentru ca ploieșteanului să nu-i lipsească bucuria concertelor de fițe – potrivit caietului de sarcini, sunt preferați artiști precum Smiley, Loredana sau Delia – sau luminițele de sărbătoare izvorâte din explozia artificiilor.
3-bȘi asta doar pentru perioada 5 decembrie – 22 decembrie, pentru că toate acestea se vor deschide festiv în ajun de Moș Nicolae.
Pentru că încă nu a fost încheiat contractul de prestări servicii, deocamdată se cunoaște doar valoarea estimată totală a cheltuielilor cu târgul de Crăciun, care va fi organizat în centrul Ploieștiului: 230.000 de lei fără TVA, din care 100.000 de lei pentru închirierea unei scene și a instalațiilor de sunet, lumini, video; alți 50.000 de lei (fără TVA) pentru achiziția serviciilor prestate de un artist recunoscut la nivel național (dintre cei trei enumerați mai sus) și prezentator, plus alți 80.000 de lei (tot fără TVA) pentru închiriere și montare elemente de decor specifice și de iluminat în perioada 5 decembrie 2017 – 7 ianuarie 2018.
În aceste cheltuieli intră scena acoperită, cortul profesional și tunurile cu căldură pentru artiștii care vor evolua pe scenă, “orice alte structuri” solicitate de artiști, instalațiile de sunet și de lumini.
Tot în acești bani ar intra și închirierea și montajul unor elemente de decor specifice Sărbătorilor de Iarnă, “conform conceptului de Crăciun”, adică realizarea unei porți de intrare în târg, gen tunel, cu ghirlande, figurine 2D și 3D, mașină de zăpadă și panouri pentru selfie-uri.
Focurile de artificii – ce se vor desfășura în Parcul „Toma Socolescu“ – vor costa circa 22.000 de lei fără TVA. Primul foc de artificii ar urma să aibă loc pe 1 sau 5 decembrie, iar al doilea – în noaptea de Revelion. Programul pentru primul foc de artificii va fi stabilit cu firma care va câștiga contractul de prestări servicii, cu mențiunea că orice activitate comercială din Parcul „Toma Socolescu“ va fi întreruptă în perioada pregătirii și execuției focurilor de artificii, pentru a preîntâmpina eventualele probleme.