Florin Tănăsescu

– Un chibrit la mine fuge !, tună Tudose în plină ședință de Guvern.
– Patinează și n-ajunge !, răspunde liderul opoziției de carton, Ludovic Orban.
– Vine chibritul, șefu, să trăiți ! Pe luciul chiflei mele puteți pârli și porcul. Numai catran să aibă, să mi-l frecați de scăfârlie și, vai și–amar: văpaie peste țară o să fie ! (Este Codrin, slugă la mai mulți stăpâni).
– Ah, ce artist mustește-n mine!, continuă Mihai, netulburat. Azi-noapte am visat că eram chiar Nero. Și am strigat: “Să moară mama de nu dau foc la țară ! Nevastă-mea s-a speriat și a fugit la mă-sa, în papuci și-n pielea goală, cum va rămâne, pân’ la urmă, toată țara”. Deci, am dat ordin: Un chibrit la mine fuge !
Chirăie și Raluca de la PNL (Orban e plecat în piață, la proteste): – Patinează și n-ajunge ! Dom’ premier, voi pesediști, eu sun la “112” să vină ISU cu șapte autospeciale și o prăjitură Tiramisu. În timp ce pompierii sting focul ce-l puneți peste țară, eu mănânc tortul – prăjitură. Deci, nu votați Codul Fiscal !
– Să revenim și la batal, behăie Daea, vorbind neîntrebat. El ne dă carne și lână, precum minerul care livra, pe vremuri, țării, tot mai mult cărbune…
– Da’ un tăciune aprins găsim în țara asta ?, se enervează și mai tare premierul. Să terminăm dracului ședința și să ardă țara, astfel încât să n-o mai stingă toată apa de la Cascada Niagara !
– Mă bag și eu, sare și Firea ! Capitala stă deja pe un hârdău de pulbere. Iar Kim Jong Un, cu care am discutat pe skype, aseară, mi-a zis că îmi asigură toată muniția necesară.
Tudose, spre Codrin: – Slugă proastă și anostă, tu pleacă-ți țeasta, ca să-mi aprind pe ea țigara și-apoi țara. Nu am nevoie de ajutor de-afară. Ne descurcăm și singuri. Scrum facem totul noi, ăștia de acum. (Și-n timpul ăsta, trage cu nesaț un fum.)
– Da’ ce prevede, domnu șef, Noul Cod Fiscal, ce pune un neam, o țară pe grătar, întreabă Codrin, prin școli nu prea umblat.
– Da’ dracu știe, îi zice la ureche nea Tudose. Esențial este să facem din omul de rând hamal, măgar și, de-i nevoie, chiar și cal. Un fel de Bator, pentru ăia care au luat bacu’ pe bune și-au auzit de Vasileasca. Pardon, de Fefeleaga. Codrine, ți-apleci odată a ta scăfârlie ?
– Da’ șefu, să trăiți ! Frecați chibritul de ea așa cum frecați și menta de când ați fost votați.
Olguța, care a tăcut, sare ca arsă: – Să moară mama, de nu dau foc la țară / Să bag România-n boală”. Și pune mâna pe feștilă.
Afară, protestatarii, acompaniați de chitara lui Orban, cântă: “Noi ardem odată cu țara!”.