FC Petrolul Ploiești – FC Astra 2 0-0

Bogdan Chitic

Stadion: „Ilie Oană”, Ploiești. Spectatori: 4.500.
FC Petrolul: Bolboașă – Olaru, Prunescu, Frâncu, Velisar – Chindriș (66 Catană), Antoche – Ciocâlteu (83 Stănescu), C. Tudor (cpt) (22 Puchea, 53 N. Popescu), Saim Tudor – Arnăutu. Antrenor: Octavian Grigore.
FC Astra 2: Nedelcovici – Dobre, M. Popescu, Vârtej, F. Ioniță – Pahonțu (cpt), Chiriac (82 Barbu) – Culda, Vâlceanu, Chipirliu (46 D. Gheorghe) – Gavriliță (75 Khalil). Antrenor: Marius Măldărășanu.
Cartonașe galbene: Antoche (26)/ Pahonțu (53), Gavriliță (73), Khalil (77), Popescu (80), Nedelcovici (89).
Au arbitrat: Alexandru Bălan (Deva) – Ioan Alexandru Corb (Satu Mare) și Răzvan Ionuț Soponar (Baia Mare).
Observator: Eduard Dumitrescu (Pitești) și Dan Ionescu (București).
Jucătorul meciului: Cristian Nedelcovici (FC Astra 2).

La ultima apariție din acest an pe „Ilie Oană”, liderul seriei a III-a, FC Petrolul, nu a reușit să adune toate cele trei puncte atât de necesare continuării, în condiții optime, a parcursului către promovare. La capătul unui joc condimentat cu nenumărate ocazii la poarta concidatinei din „9 Mai”, găzarii s-au ales doar cu o remiză, nedreaptă după aspectul întregii partide, dar care ridică unele semne de întrebare cu privire la necesitatea unor modificări în efectivul „galben-albastru”, în pauză de iarnă.
Sosită în fieful „lupilor” din postura unei echipe ce nu are nimic de pierdut, ba, dimpotrivă – de confirmat parcursul bun din ultimele două luni, trupa lui Marius Măldărașanu a oferit o replică dârză în primele 30 de minute, legând o posesie bună în jumătatea adversă, fără, însă, a-și crea ocazii importante.

Petrolul1Nici Cl. Tudor și compania nu au strălucit în planul construcției, dar ar fi putut deschide scorul în minutul 19, la reluarea în plasă a lui Ciocâlteu – venită la capătul unei combinații cu Arnăutu, dar anulată, eronat, pe motiv de ofsaid, la semnalizarea sătmăreanului Alexandru Corb.
Acelaşi Arnăutu şi-a încercat şansa la jumătatea reprzei, trimiţând de puţin alături, iar Puchea (42) – cel care l-a înlocuit pe „căpitanul” Cl. Tudor, ieşit accidentat – a fost foarte aproape să provoace un autogol, la mingea trimisă înşelător în faţa porţii, care l-a obligat pe Popescu să respingă, riscant, în corner.
Dominarea Petrolului s-a accentuat după pauză, atunci când Nini Popescu şi-a făcut apariţie pentru a aduce un plus de dinamism şi creativitate jocului ofensiv, destul de static până în acel moment, al „lupilor”. Micuţul mijlocaş al gazdelor a prelucrat aproape fiecare atac, a coborât şi în defensivă pentru a „culege”, ulterior, mingi utile şi a apărut, deseori, şi în faţa porţii adverse. Doar ghinionul a făcut ca N. Popescu să nu deschidă scorul în minutul 68, când a zguduit transversala direct din lovitură liberă, astralii fiind ocrotiţi de şansă şi în secvenţele de final, când Arnăutu a trimis în bară din doar câţiva metri. Iar în momentele în care găzarii au încadrat şuturile pe spaţiul porţii, Nedelcovici a intervenit providenţial, salvându-şi echipa de la primirea unor goluri ca şi făcute, astfel încât tabela a rămas nemodificată, în ciuda asaltului de final al petroliştilor.
A fost prototipul de meci pe care băieţii lui Tavi Grigore trebuie să-l uite cât mai repede cu putinţă, întrucât, la adăpostul unui avantaj firav, de doar două puncte în momentul de faţă, în fruntea clasamentului, calculele promovării nu mai par atât de simple, o victorie la Popeşti-Leordeni, în ultima etapă din acest an, fiind imperativ necesară.