Rănile care apar în timpul zilei se vindecă mai repede decât cele care apar după lăsarea întunericului, potrivit unui nou studiu. Aparent, arsurile care apar în timpul nopţii au o durată medie de vindecare de 28 de zile, pe când cele dobândite în timpul zilei au nevoie de doar 17 zile pentru a se vindeca, potrivit BBC, preluat de Hotnews.ro.
Echipa de la Laboratorul de Biologie Moleculară din Marea Britanie susţine că a fost uimită de diferenţa de vindecare pe care a observat-o la 118 pacienţi cu arsuri. Efectul a fost explicat prin modul în care ceasul biologic ticăie în aproape fiecare celulă umană într-un ciclu de 24 de ore.
Cercetarea, publicată în Science Translaţional Medicine, s-a concentrat pe 118 pacienţi de la unităţile de arşi NHS.
Astfel, oamenii de ştiinţă au observat o diferenţă medie de 11 zile între perioadele de vindecare ale celor care au fost răniţi noaptea faţă de cei răniţi în timpul zilei.
Mai multe cercetări au scos la lumina, de fapt, că celulele pielii, numite fibroblaste, şi-au schimbat abilităţile într-un ciclu de 24 de ore.
Fibroblastele sunt primele celule receptoare, acestea grăbindu-se să închidă o rană.
Pe timpul zilei, acestea sunt pregătite tot timpul să reacţioneze, însă îşi pierd această abilitate pe timpul nopţii.
Cercetătorii sunt de părere că ar putea folosi aceste cunoştinţe proaspăt dobândite pentru a îmbunătăţi intervenţia chirurgicală.