Petre Apostol

Voleiul românesc suferă la multe capitole, iar unul dintre ele este legat de promovarea jucătorilor tineri. Din acest sezon federaţia a stârnit multe discuţii când a luat decizia de a da liber la jucători străini, fără să mai limiteze numărul acestora într-o echipă, ca până acum. A fost o schimbare controversată, deoarece au existat multe voci care au spus că, astfel, valoarea echipei naţionale a României va scădea şi mai mult decât este în prezent.
Dar, a mai existat o decizie importantă, hotărându-se ca fiecare echipă să aibă cel puţin un jucător sub 23 de ani în lot. O decizie care, cu siguranţă, este bună, dar care nu prea contează, în cele din urmă, la o analiză aprofundată. Asta deoarece obligaţia echipelor este să aibă cel puţin un jucător sub 23 de ani trecut pe foaia de joc, nu neapărat să şi joace.
De exemplu, Tricolorul LMV Ploieşti l-a transferat în această vară pe liderul generaţiei sale, Ovidiu Darlaczi, în vârstă de 18 ani. Acesta, însă, a petrecut foarte puţin timp pe teren. Evident, echipa ploieşteană se luptă pentru titlul naţional, iar pe postul său sunt Bogdan Olteanu, Gijs Jorna şi Aleksandar Milivojevic, jucători cu CV la nivel internaţional, ceea ce înseamnă că este foarte complicat pentru un tânăr care de-abia a trecut de 18 ani să intre în joc.
Dar, dacă privim spre echipa naţională, faptul că un vârf de generaţie nu câştigă experienţă la nivel de meciuri jucate reprezintă o problemă. Asta mai ales când la nivel internaţional sunt multe echipe care promovează la naţionalele de seniori jucători tineri, care au experienţă şi la nivel de club, pentru că, altfel, nu ar putea evolua în meciuri decisive la un campionat mondial sau european.