Violeta Stoica

La începutul anilor 2000, județul Prahova era dat exemplu de bună practică în atragerea investitorilor – în special a companiilor străine care activează și în prezent– prin deschiderea parcurilor industriale, primul acționar fiind Consiliul Județean Prahova. Între timp, pe lângă parcurile industriale deschise de autoritatea județeană în anii 2002-2003, s-au dezvoltat astfel de domenii destinate afacerilor și din inițiativa unor firme private, ceea ce a condus la menținerea județului Prahova în topul național al parcurilor industriale.
Dacă unele dintre aceste parcuri sunt, practic, zone închise, toate suprafețele fiind ocupate, mai sunt disponibile spații pentru deschiderea de noi afaceri în județul Prahova, însă oferta nu mai pare interesantă pentru anumite locații.
Dintre cele 22 de parcuri industriale existente în Regiunea Sud Muntenia, 14 sunt în județul Prahova, acest număr putând crește o dată cu înființarea unui parc industrial la Breaza, pentru care s-au făcut deja primii pași oficiali.

Anii 2002 și 2003 au constituit perioada de început a existenței parcurilor industriale din județul Prahova, inițiativele Consiliului Județean Prahova de înființare a acestor facilități pentru noi investiții fiind privite de către unii cu scepticism, dar de către alții cu optimism. Cel mai important parc industrial al cărui acționar este Consiliul Județean Prahova a fost și a rămas Parcul Industrial Ploiești, care, de la înființarea sa (prin ordin de ministru, în anul 2003) și până în prezent, a făcut și “pui”, în alte locații din județul Prahova – la Urlați, Mizil, la Ciorani și, cel mai nou, la Bărcănești, ultimele două fiind însă neatractive până acum pentru investiții noi.
Potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al Consiliului Județean Prahova, din totalul de 366 de hectare de terenuri aparținând Ploiești Industrial Parc SA, 162,66 de hectare sunt la Ploieşti, alte 90,9 hectare la Bărcănești, o suprafață de 36,04 de hectare la Urlaţi, 45 de hectare la Ciorani şi 31,4 hectare la Mizil. Conform aceleiași surse, gradul de ocupare a terenurilor menționate este diferit, de la o zonă la alta, astfel că la Ploiești și la Urlați nu mai există suprafețe libere, la Mizil este ocupată suprafața în proporție de 19%, iar la Bărcănești și la Ciorani – gradul de ocupare este zero!
3-aUna peste alta, în locațiile ocupate ale Ploiești Industrial Parc (PIP) SA au fost angajate, de-a lungul timpului, aproape 10.000 de persoane, de către societățile comerciale care au fost interesate să-și deschidă afaceri în centrele prahovene ale PIP.
Mai puțin succes au avut Parcul Industrial Plopeni, Parcul Industrial Prahova (din Vălenii de Munte) și, primul pe lista problemelor generate din varii motive, Parcul Industrial Brazi, această societate ajungând chiar să fie în pragul insolvenței, din cauza problemelor financiare din ultimii ani.
Șase dintre cele 14 parcuri industriale înființate în județul Prahova au fost deschise de persoane fizice sau juridice private, cinci dintre aceste suprafețe fiind concentrate în zona comunei Ariceștii Rahtivani, devenită raiul afacerilor deschise în ultimii șapte ani în județul Prahova. Astfel, la Ariceștii Rahtivani au luat ființă – începând cu anul 2009 – Parcul Industrial WDP Ariceștii Rahtivani, pe 25 de hectare, Parcul Industrial Allianso Business Park pe 253,2 hectare, Parcul Industrial Allianso Development Park – pe 25,91 hectare, Parcul Industrial Primus 1 Ariceştii Rahtivani, pe 28,87 hectare, Parcul Industrial Primus 2 Ariceştii Rahtivani pe 81,59 hectare și Parcul Industrial Dibo pe 17 hectare.

Urmează noi facilităţi pentru investiţii la Breaza?

După mai bine de cinci ani de la inițierea ideii de înființare a unui parc industrial pe platforma fostei societăți Hidrojet, autoritățile locale din orașul Breaza au intrat, după îndelungi așteptări, în posesia imobilelor care au aparținut fostului producător de pompe hidraulice, preluate de către stat prin procedura de dare în plată, pentru stingerea datoriilor.
Recent, prin hotărâre de guvern, a fost aprobată transmiterea în proprietatea publică a orașului Breaza a unor imobile aflate în proprietatea publică a statului, respectiv a unor clădiri și terenuri care au aparținut societății Hidrojet.
În luna septembrie, consilierii locali din orașul Breaza au aprobat constituirea unei comisii mixte formată din reprezentanți ai autorității locale și ai Direcției Regionale a Finanțelor Publice Ploiești, în scopul predării-preluării imobilelor stabilite a fi transferate prin HG 587/18.08.2017.
Practic, acesta este pasul esențial pentru transformarea fostei zone industriale a orașului Breaza în parc industrial, obiectiv despre care autoritățile locale și ale județului Prahova vorbesc de o lungă perioadă de timp.