Persoanele apte de muncă, beneficiare ale ajutorului de incluziune, vor fi obligate să participe la activitățile serviciilor voluntare pentru situații de urgență, potrivit unei propuneri legislative inițiate de parlamentari ai PMP, citate de Agerpres.
Proiectul se referă la modificarea și completarea Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și a fost inițiat de 17 parlamentari PMP, printre care și senatorul Traian Băsescu. „În vederea suplimentării resurselor umane care aplică acțiunile și măsurile de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, din rândul persoanelor singure și a familiilor beneficiare de venit minim de incluziune, care include componenta de ajutor de incluziune, persoanele apte de muncă au obligația de a participa, în condițiile legii, la activitățile serviciilor voluntare pentru situații de urgență, pe durata plății ajutorului de incluziune”, prevede proiectul.
Activitățile serviciilor voluntare pentru situații de urgență la care participă aceste persoane cuprind acțiunile de prevenire a situațiilor de urgență, de înlăturare a urmărilor situațiilor de urgență și de pregătire profesională.
În acest sens, primarii au obligația să propună spre aprobare consiliilor locale condițiile de participare, drepturile, obligațiile, atribuțiile și procedurile care revin acestor persoane, precum și lista actualizată a acestora.
Proiectul prevede și sancțiuni. Astfel, primarii vor fi sancționați cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei dacă nu respectă aceste obligații. De asemenea, persoanelor apte de muncă, ce beneficiază de venitul de incluziune și nu îndeplinesc aceste obligații pe o perioadă mai mare de 30 de zile, li se suspendă acordarea ajutorului de incluziune pentru 3 luni. La expirarea termenului, dacă aceste persoane nu își îndeplinesc această obligație, atunci vor putea solicita din nou dreptul la ajutorul de incluziune după o perioadă de 6 luni.
Inițiatorii precizează, în expunerea de motive, că aceste persoane apte de muncă și beneficiare ale ajutorului de incluziune vor putea fi folosite la asigurarea realizării și întreținerii corespunzătoare a șanțurilor și rigolelor de scurgere a apelor pluviale, îndepărtarea materialului lemnos și a deșeurilor din albiile cursurilor de apă, monitorizarea interdicțiilor cu privire la arderea miriștilor, toaletarea și tăierea unor pomi.
De asemenea, acestea vor putea fi folosite la evacuarea apelor din inundații și băltiri de pe terenurile agricole, prin săparea unor canale de scurgere, înlăturarea zăpezii în situația căderilor masive de zăpadă, eliberarea căilor de circulație de copaci, stâlpi, crengi doborâte de tornade, precum și sprijinirea populației pentru refacerea gospodăriilor afectate.
Totodată, beneficiarii de ajutor de incluziune vor fi obligați să participe la activitatea de pregătire în domeniul situațiilor de urgență.
„Propunerea legislativă responsabilizează o categorie de ‘asistați social’, respectiv pe beneficiarii ajutoarelor de incluziune, prin implicarea acestora în activități de creștere a rezilienței comunităților locale în fața situațiilor de urgență, astfel încât responsabilitatea să nu fie lăsată doar în seama autorităților”, mai menționează inițiatorii. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaților fiind for decizional.