Pe data de 15 noiembrie se va da startul înscrierilor pentru selecţia naţională a Eurovision Song Contest 2018, compozitorii care doresc putând să-şi înscrie piesele până pe 15 decembrie 2017. Piesele pot fi trimise prin poştă sau depuse direct la Registratura TVR (Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1, Bucureşti), pe suport CD, cu menţiunea „Pentru Selecţia Naţională Eurovision 2018” înscrisă pe plic, ori pot fi trimise electronic, la adresa eurovision.romania@tvr.ro. Artiştii vor interpreta piesele în studiourile TVR, iar juriul va alege semifinaliştii în perioada 21-22 decembrie.
Pentru prima dată în istoria participării României la Eurovision, selecţia naţională va avea cinci semifinale, urmând ca numele finaliştilor să fie anunţate la începutul lunii februarie 2018. Semifinalele şi finala selecţiei naţionale se vor desfăşura pe parcursul lunilor ianuarie şi februarie 2018 şi vor fi organizate în şase oraşe din România, unite în Anul Centenarului de tema alegerii reprezentantului ţării noastre la etapa internaţională a competiţiei de anul viitor. Eurovision Song Contest 2018 va avea loc la Lisabona, cu semifinalele pe 8 şi 10 mai şi finala pe 12 mai. Până în momentul de faţă şi-au exprimat intenţia de a participa următoarele ţări: Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia şi Suedia.
Precedenta ediţie a competiţiei muzicale, care a avut loc la Kiev, a fost câştigată de reprezentantul Portugaliei, Salvador Sobral, cu piesa „Amar Pelos Dois”. Reprezentanţii din România, Ilinca şi Alex Florea, au obţinut poziţia a şaptea, cu un total de 282 de puncte, cea mai bună clasare a României în concurs de la succesul obţinut de Paula Seling şi Ovi la ediţia din 2010 şi a patra în istoria participării României la Eurovision. În ultimii ani, selecţia naţională Eurovision România a fost organizată în Braşov, Craiova, Baia Mare şi Bucureşti.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: membrii trupei ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan. Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.