Petre Apostol

Săptămâna trecută, la Sala Polivalentă din Bucureşti, a avut loc Cupa României la gimnastică ritmică, întrecere la care au participat cele mai valoroase sportive din ţară, în funcţie de rezultatele obţinute la Campionatele Naţionale, din luna octombrie. În plus, în cadrul evenimentului s-a desfăşurat şi Campionatul Naţional pentru ansambluri.
Printre gimnastele calificate la Cupa României s-au regăsit şi trei sportive de la CSM Ploieşti, Denisa Stoian şi Miruna Ciocîrlan, la junioare, şi Julia Oprea, la categoria a III-a. Dar, antrenoarele Liliana Băescu şi Simona Puiu au prezentat în concurs şi un ansamblu la categoria junioarelor.
Iniţial, competiţiile fuseseră programate în luna decembrie, însă forul naţional a luat decizia de a le devansa cu o lună, fapt care a creat mari probleme clubului ploieştean, mai ales că hotărârea a fost anunţată cu doar trei săptămâni înainte de noua dată de desfăşurare a întrecerilor! Ca urmare, pentru ca Julia Oprea să poată participa, părinţii au trebuit să schimbe biletele de avion pe care le aveau deja luate pentru data din decembrie, ceea ce nu a fost ieftin, având în vedere că aceştia s-au stabilit în Canada. Mai mult decât atât, antrenoarele ploieştene au fost nevoite să pregătească în regim de urgenţă programul ansamblului pentru campionat, iar asta s-a observat în evoluţia sportivelor, care au ratat obţinerea unor medalii.
În plus, pentru gimnastele ploieştene a reprezentat un adevărat tur de forţă, având în vedere că doar cu câteva zile înainte de evenimentul din Bucureşti au fost prezente la un turneu internaţional în Belgia, la care au avut evoluţii bune, competiţie la care participarea fusese programată dinainte de schimbarea datei de disputare a Cupei României şi a Naţionalelor de ansambluri.
În privinţa concursului propriu-zis, la Cupa României nu au fost mari modificări în clasament faţă de ierarhia înregistrată la Campionatele Naţionale, Denisa Stoian şi Miruna Ciocîrlan ocupând aceleaşi poziţii, anume locurile 4 şi 5. Componente ale lotului naţional, cele două gimnaste ploieştene au arătat, totuşi, un progres faţă de precedentele două concursuri la care au luat parte, descurcându-se chiar mai bine decât la turneul din Belgia, motiv de bucurie pentru antrenoarele Liliana Băescu şi Simona Puiu.
Denisa Stoian a încheiat concursul cu un total de 55,200 puncte, înregistrând următoarele note la cele patru obiecte: 15,100 – cerc, 14,000 – măciuci, 13,500 – minge, 12,600 – panglică.
Miruna Ciocîrlan a totalizat 54,800 puncte, la cele patru obiecte fiind notată astfel: 14,550 – minge, 14,000 – cerc, 13,800 – măciuci, 12,450 – panglică. Trebuie precizat faptul că Miruna a obţinut a treia performanţă la minge, iar în privinţa punctajului total şi-a îmbunătăţit cu peste patru puncte rezultatul înregistrat la Campionatele Naţionale.
Pe podium au urcat gimnastele Sonia Ichim (CSM Arad, 62,600 puncte), Denisa Mailat (CSA Steaua Bucureşti, 62,200 puncte), Laura Aniţei (CSŞ „Anghel Saligny” Iaşi, 60,750 puncte).
La fel ca şi colegele sale, Julia Oprea s-a situat pe acelaşi loc pe care a încheiat şi Campionatul Naţional, anume poziţia a şasea, reuşind, însă, să-şi îmbunătăţească performanţa de atunci. Gimnasta ploieşteană a obţinut 39,550 de puncte, înregistrând următoarele note la cele patru obiecte din concurs: 11,000 – cerc, 10,050 – minge, 9,300 – măciuci, 9,200 – panglică.
Primele trei poziţii au fost ocupate de aceleaşi sportive ca şi la Naţionale, în ordine, Alenia Biringer (CSM Arad, 52,900 puncte), Ana Mezei (CS UNEFS Bucureşti, 51,950 puncte), Iulia Besoiu (CS UNEFS Bucureşti, 46,800 puncte).
La campionatul de ansambluri, desfăşurat în aceeaşi zi cu Cupa României, CSM Ploieşti a participat la categoria junioarelor, având în componenţă pe Denisa Stoian, Miruna Ciocîrlan, Gabriela Constantin, Sabina Enache şi Anisia Drăgan, Julia Oprea fiind rezervă. Iar echipa ploieşteană, deşi nu a avut mult timp la dispoziţie pentru a se pregăti, a avut o evoluţie bună, încheind pe locul al cincilea din nouă ansambluri.
Elevele antrenoarelor Liliana Băescu şi Simona Puiu au fost notate cu 10,800 puncte, fiind foarte aproape de podium, pe care s-au situat CS UNEFS Bucureşti (12,750p), CSŞ „Anghel Saligny” Iaşi (11,900p), LPS Baia Mare (11,350p).