Marian Dima

În condiţiile în care cursele de trap par să-şi fi “consumat” doza de atractivitate, noutate, pentru Hipodromul Ploieşti, apariţia curselor de galop ar putea fi o soluţie salvatoare, în aşa fel încât calendarul anului 2018 să fie unul “cu ceva în plus”.
Duminică, pe Hipodrom au avut loc primele două curse de galop, demonstrative, lumea apreciind apariţia acestor curse şi “darea în folosinţă”, practice a pistei de galop, existând interes din partea crescătorilor de cai de galop să intre şi ei “în program”, anul viitor.
Desigur, va trebui “bugetată” această activitate, vor trebui identificaţi potenţialii participanţi, la nivel naţional, prezenţa unui nou contingent de armăsari în boxele de pe Hipodrom fiind reciproc avantajoasă.
7-cRămâne în discuţie calitatea pistei, atât la trap cât şi la cea de galop existând multe lucruri de îmbunătăţit. La cea de trap, considerată foarte “dură”, aplicarea unui strat de nisip “din când în când”, la cea de galop, udarea ei şi compactarea, dar şi stabilirea logisticii de concurs (regulament, arbitri, start, foto-finish), ce s-a întâmplat duminică neputând fi considerat altceva decât o… defilare a cailor de galop!
Să amintim că cele două curse demonstrative de galop, organizate împreună cu Asociaţia Română a Calului Arab de Curse şi Shagya România au fost câştigate de caii Vafeega (proprietar Guillaume Fillet) şi Karino (proprietar Lucian Băroiu) ambele având câte 5 cai la start. Revenind la activitatea obişnuită pe Hipodrom, cea de trap, teuniunea în care cursa vedetă a fost “Premiul Municipiului Ploieşti” – câştigat de bulgarul Tsvetan Parmakov cu iapa Bomba de Janville a adus alte câteva evenimente interesante.
Astfel, cinci cai au obţinut timpi „de trecere” în cursa de calificare de la ora 10.40 (Sidonia, Supleţea, Năvalnic, Raquel şi Dennis), iar în celalalte curse de trap ale zilei s-au impus Velmir (Premiul Kind) – în care doar trei cai au terminat întrecerea, Detoxicated (Premiul Laureat), Zi-Zi (Premiul Luptător) şi Bădie (Premiul Manuc).
Următoarea cursă oficială de trap va avea loc duminică, 26 noiembrie.