Violeta Stoica

Veniturile din bugetul propriu al Consiliului Județean Prahova vor fi suplimentate cu aproape un milion de euro, ca urmare a alocării pentru județul Prahova a fondurilor destinate unor categorii de cheltuieli, dar și ca urmare a prevederilor din contractele de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală, încheiate între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și Consiliul Județean Prahova.
Practic, prin rectificarea bugetului județean, care va fi luată în discuție astăzi, veniturile vor crește în total cu suma de aproape 4,2 milioane de lei.
Pe de altă parte, însă, și la capitolul cheltuieli se va umbla astăzi, fiind propuse mai multe modificări față de prevederile bugetare inițiale.

Potrivit proiectului privind rectificarea bugetului propriu al județului Prahova și al bugetelor instituțiilor aflate sub autoritatea Consiliului Județean, veniturile vor fi suplimentate cu aproape 4,2 milioane de lei, cea mai mare parte a fondurilor provenind din alocarea pentru județul Prahova, de la Guvern, a sumei de 2,97 milioane de lei. Cele aproape trei milioane de lei vor avea destinația susținerii sistemului de protecție a copilului – 1,79 milioane de lei – pentru salarii, sporuri, indemnizații și alte drepturi salariale (400.000 de lei) și pentru plata salariilor din învățământul special și pentru centrul de resurse și asistență educațională, obținute în urma unor decizii judecătorești (782.000 de lei).
Bugetul județean va fi suplimentat, de asemenea, cu 1,2 milioane de lei proveniți din contractele de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală încheiate între Ministerul Dezvoltării și Consiliul Județean Prahova.

sedinta buget
Modificările care vor surveni în bugetul județului Prahova vor viza și cheltuielile, astfel că vor fi redistribuite unele sume de la unele capitole bugetare la altele, cea mai mare valoare care va fi folosită diferit față de prevederile inițiale fiind de 26,7 milioane de lei, astfel că va fi redirecționată de la sistemul de management integrat al deșeurilor către programele din fondul de coeziune din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
În afara redistribuirilor de sume între capitolele bugetare, se are în vedere de asemenea acoperirea unor cheltuieli de natură salarială sau a unor servicii. Conform proiectului care va fi luat astăzi în discuție de către consilierii județeni, suma de 7,35 milioane de lei (provenită din veniturile suplimentare de 4,2 milioane de lei și din economiile din bugetul propriu – 3,1 milioane de lei) va fi folosită pentru asigurarea plății salariilor pentru luna noiembrie și a funcționării Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova până la finalul acestui an, pentru plata utilităților și a altor cheltuieli la Spitalul Județean de Urgență Ploiești și la maternitatea ploieșteană, dar și pentru asigurarea contribuției Consiliului Județean Prahova la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor asocieri cu localitățile.