Banca Națională a României (BNR) a lansat ieri în circuitul numismatic o monedă din tombac cuprat dedicată împlinirii a 160 de ani de la introducerea iluminatului public cu petrol lampant în București, potrivit Agerpres.
Moneda are o valoare nominală de 1 leu, forma rotundă, cant zimțat, un diametru de 37 milimetri și o greutate de 23,5 grame.
Tirajul pentru această emisiune este de 250 de monede din tombac cuprat. Prețul de vânzare, fără TVA, inclusiv broșura de prezentare, este de 100 de lei.
Aversul monedei prezintă un instantaneu bucureștean de epocă, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „1 Leu” și anul de emisiune „2017”.
Reversul monedei redă o imagine de epocă a gării Filaret, inscripțiile „INTRODUCEREA ILUMINATULUI PUBLIC CU PETROL LAMPANT ÎN BUCUREȘTI” și „160 ANI”.
Monedele din tombac cuprat, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.
BNR precizează că monedele din tombac cuprat dedicate împlinirii a 160 de ani de la introducerea iluminatului public cu petrol lampant în București au putere circulatorie pe teritoriul României.