La Cimitirul Evreiesc din Ploiești a avut loc ieri un eveniment dedicat Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului, la care au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Prahova, ai altor instituţii ale administraţiei publice locale şi ai comunităţii evreieşti din Ploieşti, elevi şi profesori de la Colegiile Naţionale „Alexandru Ioan Cuza”, „Nichita Stănescu” din Ploieşti. Manifestarea a fost organizată sub genericul ,,Nu putem uita”.
Reprezentanți din partea autorităților și ai comunității evreiești au rostit alocuțiuni în fața monumentului ridicat în memoria victimelor Holocaustului, pe care este inscripționat mesajul: „Aici se află săpunul RIF, fabricat din trupurile fraților noștri evrei, exterminați de către ucigașii fasciști din timpul războiului mondial 1941-1945”.
Evenimentul s-a încheiat cu depunerea unor buchete de flori la monumentul din Cimitirul Evreiesc. Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului este marcată în fiecare an la 9 octombrie, dată la care în 1941 a început deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina în Transnistria. Ziua Holocaustului a fost marcată pentru prima dată oficial în România în anul 2004, iar la data de 8 octombrie 2010, a fost deschis Memorialul Victimelor Holocaustului din România.