Nicoleta Dumitrescu

Ceea ce era de aşteptat începe să se confirme. Zâmbetul şăgalnic al liderului PSD nu e compatibil cu fruntea brăzdată, rod al preocupării şi tensiunii acumulate, a premierului Mihai Tudose. După ce “dosarul Belina” i-a cam tulburat nopţile lui Liviu Dragnea, după o aparentă gestionare a scandalului, până la urmă prietenia ce fusese atent afişată de conducerea PSD cu şeful Guvernului pare că a început să cedeze.
Numai că, după cum s-a văzut la începutul acestei săptămâni, pare că scenariul ţesut cu migală pentru debarcarea primului premier al coaliţiei PSD-ALDE, Sorin Grindeanu, se repetă şi pluteşte deja prin aer. Iar prima confirmare a acestei strategii a venit deja, Gabriela Firea nemaifiind cea care a tras semnalul de alarmă că se întâmplă ceva la Guvern, ci liderul ALDE. Iar acesta, afişând o mină gravă, parcă abia aştepta să se confeseze în faţa microfoanelor ziariştilor, spunând că este deranjat de faptul că nu se vede prea des cu şeful Guvernului, Guvern care nu-l informează întotdeauna, a punctat acesta, despre proiectele înaintate de către miniştri cu titlu de urgenţă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că în PSD iar fierbe ceva, iar Tăriceanu şi-a asumat rolul de a introduce în ceaun şopârlele care poartă la gât numele persoanelor care vor fi sacrificate. Că le ţine delicat de coadă, ca nu cumva degetele să atingă apa clocotită, nu se mai pune. Contează însă că semnalul schimbărilor a fost dat.
Oare, va fi sacrificat, în numele asigurării liniştii în partid şi al punerii în aplicare a ceea ce se tot modifică în Programul de guvernare, şi premierul Mihai Tudose? Rămâne de văzut. Cert este că luni seară, într-un acces de sinceritate, acesta a spus, chestionat de câţiva jurnalişti, că s-a trezit la Bucureşti cu preşedinţi de la câteva organizaţii judeţene de partid, care i-au cerut să nu plece de la conducerea Guvernului.
De ce ar trebui să plece şi premierul Mihai Tudose? Fiindcă a confirmat că se gândeşte să umble un pic la echipa de miniştri, primii remaniaţi urmând să fie cei care au probleme cu legea, iar doi dintre ei, se ştie, cu dosarul Belina? Sau poate din cauza faptului că, la ultima reuniune a PSD, Dragnea a spus că nu e cazul ca vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb să plece pentru că au girul partidului să rămână pe funcţii, iar acest lucru pare că e trecut cu vederea? Ori pentru că a spus că, în ceea ce îl priveşte, relaţia de colaborare cu Liviu Dragnea nu este într-un moment prea fericit?
Cu siguranţă, situaţia se va limpezi sau, din contră, ar putea să se amplifice şi mai mult, în funcţie de unde o să bată vântul mai tare. Ce este cert este însă faptul că în curtea PSD ceaunul fierbe, iar Tăriceanu şi-a asumat sarcina de a lua de coadă, delicat, cu două degete, şopârlele ce urmează să fie sacrificate. Iar numele lor se află la liderul social-democrat care are, întotdeauna, lista deschisă.