Sindicaliştii Federaţiei Naţionale “Ambulanţa” din România au pichetat, ieri, între orele 10.30-11.30, sediul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi, între 11.30-12.30, sediul Ministerului Sănătăţii. Reprezentanţii ambulanţierilor au cerut, printre altele, stoparea diminuării veniturilor lunare ale personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanţă, începând cu 1 ianuarie 2018, în urma aplicării regulamentului de sporuri, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii în baza prevederilor Legii 153/2017.
Totodată, ei solicită renunţarea la transferul taxelor sociale de la angajator la angajat.
„Este pentru prima dată când ieşim propriu-zis în stradă, pentru a avea o discuţie cu ministerele pe cele trei-patru puncte puse în discuţie. Problemele salariale privind aplicarea Legii 153, un lucru pe care nu îl putem accepta, partea cu achiziţia de ambulanţe, având în vedere faptul că de doi ani, nu se reuşeşte încheierea contractului-cadru pentru a se demara procedura de achiziţie de ambulanţe, starea ambulanţelor pe care le avem acum fiind critică. Şi, bineînţeles, lista de personal. Cerem suplimentarea posturilor de pe ambulanţă”, a declarat, pentru agenţia de presă Mediafax, Gheorghe Chiş, Federaţia Naţională “Ambulanţa” din România. Sindicaliştii au cerut, de asemenea, şi urgentarea încheierii contractului – cadru multi-anual de către ministerele responsabile şi alocarea de buget pentru anul 2018 în vederea urgentării achiziţiei de ambulanţe.
Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa din România a declanşat, începând cu 5 octombrie, un protest naţional, pe o perioadă nedeterminată, în toate serviciile de ambulanţă.