Senatorii au respins amendamentul Comisiei de buget-finanţe al OUG 25/2017, de eliminare a supraaccizei la carburanţi, astfel că Legea de aprobare a trecut în forma propusă de Guvern. Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, a fost prezent la dezbateri şi a arătat că Executivul nu susţine modificările aduse în comisie textului OUG 25/2017. ”Au fost dezbateri foarte multe pe eliminarea unor prevederi din OUG şi, în special, cele cu impact bugetar negativ deosebit de mare, punând în pericol angajamentul stabilit prin Legea bugetului”, a avertizat acesta. Raportul cu amendamente admise, inclusiv eliminarea accizării carburanţilor, a fost respins cu 37 de voturi „pentru“ şi 4 voturi „împotrivă“, iar proiectul pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă, în forma iniţială, a fost admis cu 58 de voturi favorabile, şase abţineri şi 29 de voturi „împotrivă“.
În şedinţa din data de 26 septembrie, senatorii din Comisia de buget-finanţe au avizat negativ ordonanţa de Guvern prin care au fost majorate accizele la carburanţi. Actul legislativ urmează să fie supus votului şi în Camera Deputaţilor.
În şedinţa din 30 august, Guvernul a aprobat Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal şi majorarea accizelor pentru benzină şi motorină gradual, în două etape: cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile până în anul 2022, inclusiv.