Băile frecvente de aburi pot stimula sănătatea inimii, sugerează o nouă cercetare efectuată de oamenii de ştiinţă finlandezi, ale căror constatări au fost publicate recent în jurnalul de specialitate „The American Journal of Hypertension.” Persoanele care obişnuiesc să meargă la saună de patru şi până la şapte ori pe săptămână îşi reduc cu 50% riscul dezvoltării hipertensiunii arteriale, sunt de părere specialiştii, conform webmd.com.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au analizat datele medicale a 1.600 de bărbaţi cu vârste de peste 22 de ani ce obişnuiau să meargă la saună. Cei ce mergeau cu o frecvenţă de la patru la şapte ori pe săptămână au avut un risc semnificativ mai mic de dezvoltare a hipertensiunii arteriale prin comparaţie cu bărbaţii care obişnuiau să meargă la saună o singură dată pe săptămână sau deloc, arată raportul cercetătorilor.
Pe toată perioada studiului, aproximativ 15% dintre aceştia au dezvoltat hipertensiune arterială. Prin comparaţie cu bărbaţii ce frecventau sauna numai o dată pe săptămână, riscul hipertensiunii a scăzut cu 46% în rândul celor ce mergeau la saună zilnic şi cu 24% în rândul celor ce utilizau sauna de până la trei ori pe săptămână.
„Baia de aburi reuşeşte să scadă tensiunea arterială sistemică prin diferite mecanisme biologice,” declară Jari Laukkanen, cercetător în cadrul Universităţii din Finlanda de Est şi autorul principal al studiului. În saună, temperatura corpului creşte, iar vasele de sânge se dilată. Efectuată frecvent, sauna îmbunătăţeşte funcţiile stratului interior al vaselor de sânge, elimină excesul de apă din organism prin intermediul transpiraţiei şi relaxează ţesuturile, adăugă cercetătorii.
Cu toate acestea, studiul arată că este vorba mai degrabă despre o asociere, decât despre o relaţie de tip cauză-efect, între utilizarea saunei şi tensiunea arterială optimă. Tensiunea arterială crescută este cunoscută a fi un factor major de risc pentru declanşarea bolilor de inimă. Alte studii realizate în trecut pe această temă arată că băile de aburi reduc riscul de deces prematur pe fondul bolilor de inimă.