Organizaţia non-guvernamentală Campania Internaţională pentru Interzicerea Armelor Nucleare (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN) a primit, ieri, 6 octombrie, Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2017, a anunţat Comitetul Nobel Norvegian. Comitetul a transmis că premiul a fost acordat ICAN „pentru munca depusă cu rolul de a atrage atenţia cu privire la consecinţele umanitare catastrofale ale folosirii armelor nucleare şi pentru eforturile extraordinare de a reuşi să obţină interzicerea acestor arme prin intermediul tratatelor”. Potrivit propriei descrieri, ICAN este o coaliţie care reuneşte organizaţii non-guvernamentale din peste 100 de ţări, fiind în mod oficial lansată în anul 2007. Pe data de 7 iulie, 122 de state din întreaga lume au adoptat Tratatul ONU privind Interzicerea Armelor Nucleare, însă ţările care deja deţin arme atomice, inclusiv SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa, au refuzat să participe la discuţii.
„Este o mare onoare să primim Premiul Nobel pentru Pace 2017 drept recunoaştere pentru rolul nostru în realizarea Tratatului privind Interzicerea Armelor Nucleare”, se afirmă într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a ICAN. „Este de asemenea un tribut pentru supravieţuitorii bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki – hibakusha (termen în limba japoneză prin care sunt desemnaţi supravieţuitorii atacurilor nucleare din al Doilea Război Mondial, n.red.) – şi victimelor testelor nucleare din întreaga lume, ale căror mărturii mistuitoare şi pledoarii pline de abnegaţie au jucat un rol major în obţinerea acestui acord istoric”, a completat organizaţia.
Anul acesta, numărul candidaţilor propuşi pentru Premiul Nobel pentru Pace a atins cifra de 318, a anunţat Comitetul Nobel de la Oslo, instituţia care acordă distincţia.