Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor l-a votat, ieri, cu 275 de voturi „pentru” şi 95 de voturi „împotrivă” pe fostul secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, în funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi. Totodată, plenul reunit l-a votat pe Nicu Marcu
în funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, cu 270 de voturi „pentru” şi 100 de voturi „împotrivă”. În acelaşi timp, au fost votaţi şi Aurel Dumitru în funcţia de consilier de conturi, Lucian Dan Vlădescu în funcţia de preşedinte al Autorităţii de Audit şi Florin Tunaru în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.
Votul de ieri a fost dat după ce comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament au validat, marţi, candidatura lui Mihai Busuioc pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi. Mihai Busuioc a declarat în cadrul aceleiaşi şedinţe în care a fost audiat de către comisiile parlamentare, că în cadrul Curţii de Conturi ar trebui înfiinţată o direcţie cu rol de îndrumare a autorităţilor publice. „Cred că suntem cu toţii de acord că este absolut necesar să înfiinţăm o direcţie care să aibă rol de îndrumare a autorităţilor publice. Acest rol de îndrumare a existat şi înainte, prin anii ’90, în activitatea Curţii. Odată cu modificarea Legii Curţii de Conturi, când activitatea jurisdicţională a trecut la instanţele judecătoreşti, acest rol a fost pierdut. Este o fugă de responsabilitate a funcţionarilor, a auditorilor de la Curtea de Conturi. Cred că este timpul să ne întoarcem spre această activitate şi absolut toate instituţiile din România ar trebui să se deschidă şi să existe o Direcţie de îndrumare, nu de consultanţă, pentru că legea interzice consultanţa”, a declarat Mihai Busuioc. Candidatura lui Mihai Busuioc a fost validată cu 18 voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă” şi o abţinere. Comisiile reunite au validat şi candidatura lui Dan Lucian Vlădescu pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Audit, a lui Nicu Marcu pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi a lui Florin Tunaru, care a candidat la funcţia de vicepreşedinte în cadrul Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi.
Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a precizat că secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, este potrivit pentru şefia Curţii de Conturi, el arătând că acesta nu este membru de partid şi că PSD a afirmat public că la Curtea de Conturi vor merge „tehnocraţi”.