Strănutul este reflexul organismului ce se declanşează cel mai adesea atunci când există un factor iritant la nivelul căilor nazale, însă multe persoane strănută în momente mai puţin obişnuite, uneori chiar şi în lipsa prezenţei unor factori alergeni. Iată care sunt cele 7 lucruri mai puţin cunoscute despre strănut, scrie webmd.com.
Terminaţiile nervoase. „Strănutul porneşte de la nivelul terminaţiilor nervoase,” este de părere Neil Kao, medic specialist în alergii şi astm bronşic în cadrul centrului Allergic Disease and Asthma din Greenville. Sistemul nervos este alcătuit la fel la toate persoanele, însă modul în care semnalele călătoresc de-a lungul nervilor pot lua căi diferite, ducând la scenarii diferite de strănut de la o persoană la alta.
Sănătatea organismului. Strănutul ne protejează sănătatea întregului organism. „Strănutul este un reflex important al sistemului imunitar, care ne conservă bunăstarea fizică,” afirmă Dr. Jao. Atunci când anumiţi alergeni din mediul înconjurător intră în căile nazale, centrul de strănut situat în trunchiul cerebral – parte a encefalului – transmite semnale de protecţie către alte părţi ale creierului implicate în strănut: gâtul, ochii, nasul şi gura. Muşchii pieptului se contractă puternic, iar muşchii gâtului se relaxează. Ca rezultat, aerul, împreună cu saliva şi mucusul, sunt forţate să iasă din organism pentru a elimina substanţele ce cauzează reacţia.
Activitatea fizică. Antrenamentul fizic ne poate face să strănutăm. „Exerciţiile fizice ne hiperventilează organismul şi, ca rezultat, nasul şi gura devin mai uscate. Pentru a contracara senzaţia de uscăciune, organismul declanşează umezirea căilor nazale şi apare strănutul.
Fotosensibilitatea. Razele soarelui pot declanşa strănutul. „Lumina puternică a soarelui declanşează strănutul la una din trei persoane,” afirmă Dr. Patti Wood, autoarea cărţii „Success Signals: Understanding Body Language”. Sensibilitatea la lumina puternică a soarelui este o trăsătură moştenită genetic.
Actul sexual şi strănutul. Sexul poate declanşa strănutul, iar acest lucru se întâmplă mai des decât credem. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că strănutul se declanşează pe acest fond ca rezultat al stimulării sistemului nervos parasimpatic în momentul încheierii actului sexual.
Viteza strănutului. Viteza unui strănut poate depăşi chiar şi 100 de kilometri pe oră, adaugă Dr. Wood, şi eliberează în aer aproximativ 100 de mii de microbi.
Smulgerea firelor de păr şi strănutul. Smulgerea firelor de păr de la nivelul sprâncenelor declanşează, la majoritatea oamenilor, senzaţia de strănut. Acest lucru se întâmplă datorită legăturilor nervoase de la nivelul nasului, asociate căilor nazale, iar senzaţia este similară cu iritaţia pe care o provoacă alergenii din mediul înconjurător.