Nicoleta Dumitrescu

 

Situat într-o poziţie care, probabil, nu-i face prea mare plăcere, aceea de a fi lider al unui partid aflat în opoziţie, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele PNL, plecat în vizită pe la organizaţiile judeţene, a făcut o foarte mare descoperire. A găsit “cohorta de nepoate, beizadele şi amante”. Unde? În administraţia publică, şi nu face excepţie niciun judeţ, şi în ministere. Iar de la Iaşi, din sânul organizaţiei PNL în care a făcut descoperirea şi a anunţat-o public, Ludovic Orban a tunat şi-a fulgerat la adresa PSD. După cum a declarat, acesta este de acord ca funcţionarii să fie bine plătiţi, făcând referire la recentele majorări salariale, dar situaţia nu poate fi valabilă şi pentru “toţi politrucii care au fost aduşi în administraţie de PSD şi care sunt ţinuţi pe relaţii politice”, şi nici pe “toată cohorta de nepoate, beizadele şi amante”!
Ce a omis însă să spună Orban – căruia, probabil, când a făcut aceste declaraţii, i s-au umezit ochii pentru a dovedi cât de sensibil este atunci când vorbeşte despre ceea ce merge prost în ţara asta – este faptul că metoda de a numi, în anumite funcţii, cohorta de nepoate, nu este, ca să spunem aşa, “patentul” PSD. N-au inventat social-democraţii, de la sfârşitul anului trecut, de când sunt la guvernare cu cei din partidul lui Tăriceanu, nominalizarea nepoatelor, a finilor, a mamelor, a taţilor, a copiilor – băieţi şi fete, a prietenelor etc. pe funcţii, care mai de care, prin primării, direcţii deconcentrate, ministere. Poziţionarea nepoatelor pe post de consilier, director, secretar de stat – şi lista poate continua – este o practică veche, impusă de partide de fiecare dată când au ajuns la guvernare, încât nici că se mai ştie care dintre lideri a dat startul! Practic, o dată la patru ani, şi asta imediat după anii ’90, formaţiunile care au avut cele mai multe voturi de la electorat au considerat că pot să-şi facă partea şi plantându-şi oamenii în posturile cheie, începând din administraţia publică şi până la ultimii funcţionăraşi din ministere, cei mai mulţi dintre ei având ca obiect de activitate… plimbatul hârtiilor de pe un culoar pe altul, sau dintr-un birou în altul.
S-a întâmplat ca, după un an electoral – cu foarte mici excepţii, când anumite persoane au şi dat concurs pentru postul respectiv –în deconcentrate să nu fie nominalizate ca fiind agreate de partidele aflate la guvernare? Să zică nu Ludovic Orban, că l-ar contrazice imediat colegii lui de partid, inclusiv prin Prahova fiind destule instituţii unde carnetul de liberal era criteriul obligatoriu pentru ocuparea anumitor funcţii. Prin urmare, degeaba se fandoseşte acum liderul PNL arătând cu degetul către social-democraţii care şi-au impus oamenii prin toate funcţiile posibile. Politica numirii în posturi bine plătite, pe criteriu politic, a cohortei de nepoate a fost şi va mai fi. De ce? Pentru că niciun partid nu va renunţa la această practică!

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDin culise
Articolul următorCURIER ECONOMIC