V. Stoica

Importul în Israel de tineret de ovine și de bovine – berbecuți și tăurași – ar putea fi reluat, după ce va fi finalizată procedura și din punct de vedere sanitar-veterinar. Marți, o delegație din Israel, formată din medici veterinari, a fost prezentă în Prahova pentru a vedea condițiile în care sunt crescuți în fermele specializate din județ atât tăurașii, cât și berbecuții. Potrivit directorului executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, delegația israeliană a vizitat și sediul DSVSA, unde se pare că au fost încântați de laboratorul sanitar-veterinar care funcționează în cadrul instituției.
Medicii veterinari din Israel care au fost prezenți atât în Prahova, cât și în Constanța, Cluj și Bistrița Năsăud reevaluează condițiile în care sunt crescute ovinele și bovinele în centrele specializate din România, după ce – în luna martie a acestui an – a fost suspendat importul de berbecuți și de tăurași din țara noastră.
Potrivit unor surse, printre motivele pentru care a fost sistat importul în Israel s-a aflat faptul că în unele ferme din România nu a fost folosită metoda nesângeroasă pentru castrarea animalelor. Pentru că, înainte ca animalele să fie trimise în Israel, există obligativitatea castrării berbecuților și a tăurașilor, însă din cauza folosirii metodei care provoacă sângerare, israelienii au refuzat să mai importe din România.
Recent, și o delegație din Arabia Saudită a fost prezentă în Prahova și în alte județe din România, pentru a stabili condițiile în care se poate relua – după aproape 30 de ani – importul de bovine și ovine din țara noastră, în acest moment fiind aproape de finalizare protocolul sanitar-veterinar.