Guvernul spaniol a ajuns, ieri, la un acord cu Partidul Socialist, aflat în opoziţie, pentru a organiza alegeri regionale în Catalonia, în luna ianuarie, ca parte a pachetului de măsuri ce vizează suspendarea autonomiei regiunii, informează site-ul agenţiei de presă Reuters. Anunţul a fost făcut de către Carmen Calvo, unul dintre liderii socialiştilor spanioli, într-un interviu acordat televiziunii naţionale spaniole.
Premierul Mariano Rajoy va prezida astăzi o şedinţă a Executivului pentru a declanşa procesul de suspendare a autonomiei regiunii catalane. Anterior, Guvernul spaniol a anunţat că va declanşa astăzi articolul 155 din Constituţia spaniolă ce prevede suspendarea autonomiei politice a regiunii catalane.
Joi, Carles Puigdemont a transmis o scrisoare Madridului în care a precizat că Parlamentul catalan ar putea vota declaraţia de independenţă, dacă premierul Rajoy va activa articolul 155 din Constituţia spaniolă şi dacă va refuza negocierile cu liderii regiunii catalane. La 1 octombrie, autorităţile regionale din Catalonia au organizat un referendum pe tema independenţei, în timpul căruia au avut loc confruntări între forţele spaniole de ordine şi votanţii din Catalonia. Potrivit rezultatelor anunţate de autorităţile catalane, peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenţei, însă rata prezenţei la vot a fost de doar 43%.