F. T.

Valul de persoane private de libertate care au ieșit sau urmează să iasă din închisori, în baza a intrării în vigoare a Legii recursului compensatoriu (care prevede reducerea pedepsei ca urmare a condițiilor de detenție), pare să vizeze și penitenciarele din Prahova – Târgșor și, respectiv, Ploiești.
Astfel, după cum ne-a precizat Ioana Plugaru, purtător de cuvânt al unității penitenciare din Târgșor, joi, când a fost prima zi de punere în aplicare a legii, au fost eliberate cinci deținute.
În ceea ce privește Penitenciarul Ploiești, reprezentantul relațiilor cu presa – Cristian Comnea – ne-a spus că două persoane private de libertate au fost liberate în noaptea de joi spre vineri, iar o a treia urmează să fie eliberată astăzi.
În orice caz, procedura de identificare a celor care întrunesc condițiile legale de liberare condiționată este destul de greoaie, în contextul în care, se pare, penitenciarele au fost luate pe nepregătite pentru aplicarea acestei măsuri.
Vizavi de acest aspect, Adrian Grigoroiu, președintele Sindicatului Equitas din cadrul Penitenciarului de Femei Târgșor, ne-a precizat următoarele: “Aplicarea acestei legi a fost puțin grăbită de domnul ministru al Justiției Tudorel Toader, pentru a respecta termenele promise, în ciuda faptului că în unitățile penitenciare nu a fost trimisă din timp o procedură de aplicare a acesteia.
Au fost trase semnale de alarmă din partea organizaţiilor sindicale, care au criticat această măsură. Practic, este o grațiere mascată, și putem spune că aceasta va încuraja infractorii. Legea recursului compensatoriu reprezintă un proces destul de complicat la care se va lucra mult timp de acum încolo, iar noi spunem că nu este o măsură bună pentru sistemul penitenciar, deoarece mare parte dintre deţinutele care se vor elibera în scurt timp se vor întoarce în mediul penitenciar. Sunt probleme la interpretarea acestei legi, la modul de calcul și aplicare, precum și la programul informatic care funcționează cu întreruperi. Cei care trebuie să facă aceste calcule sunt lucrătorii din sectoarele evidență și organizarea muncii, care sunt puțini la număr și total depășiţi de volumul de muncă. Administraţia ar trebui să-și asume răspunderea pentru eventualele nereguli ce ar putea să apară în urma aplicării acestei măsuri”.
Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anunțat ieri, că în prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, la nivel național au fost eliberați 529 de deținuți. În acest context, el a mai precizat: “Nu credeam că impactul (în ceea ce privește numărul de deținuți eliberați condiționat – n.n.) va fi atât de mare”.
Reamintim că noul act normativ (Legea 167/2017) prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar, în condiții improprii, deținuții beneficiază de șase zile executate.
De partea cealaltă însă, sindicatele din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au spus, la unison, ceea ce ne-a precizat și liderul de la Equitas, din cadrul Penitenciarului de Femei Târgșor: “Modul de calcul al acestor şase zile considerate ca executate este incert, procedura de punere în libertate nu este clară, apar erori în evidența executării pedepselor, iar personalul care gestionează acest proces este insuficient”.