Legea privind recursul compensatoriu, care prevede ca deţinuţii care nu au beneficiat de condiţii bune în penitenciare să primească „zile câştig” va intra în vigoare începând de mâine, Ministerul Justiţiei urmând să stabilească modul de interpretare a acestui act normativ, potrivit Mediafax.
„Pe data de 20 octombrie, ca să evităm interpretarea, o practică neunitară, (…) am invitat toţi directorii de penitenciare şi judecătorii din comisiile speciale şi vom dezbate legea, vom da o interpretare, cea corectă, unitară. Comisiile sunt pregătite”, a declarat, ieri, referitor la acest subiect, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Începând de mâine, deţinuţii vor beneficia de aplicarea legii care prevede că pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiţii improprii se consideră executate, suplimentar, şase zile din pedeapsa aplicată.
În luna noiembrie 2016, a fost iniţiat de către Ministerul Justiţiei un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin adoptarea unui mecanism compensatoriu în zile-câştig, reglementat ca măsură generală de degrevare a penitenciarelor, în cadrul instituţiei liberării condiţionate.
Astfel, mecanismul compensatoriu este conceput ca un instrument juridic potrivit căruia, în vederea acordării liberării condiţionate, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată, se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei într-un spaţiu mai mic de 3 mp/deţinut, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 zile consecutive executate în astfel de condiţii, se vor considera executate, suplimentar, şase zile din pedeapsa aplicată.
Proiectul de lege a fost adoptat în şedinţa Guvernului din 23 noiembrie 2016 şi transmis Senatului în data de 9 decembrie 2016. Senatul a adoptat cu modificări proiectul în data de 13 martie 2017.