Violeta Stoica

Gândite ca o variantă la serviciile de primiri urgențe din cadrul spitalelor de stat, centrele de permanență nu au avut succesul scontat la nivel național, dar cu atât mai puțin în județul Prahova. Deși, în teorie, aceste centre medicale de permanență ar fi putut reduce semnificativ înghesuiala de la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor, cel puțin în județul Prahova, chiar și acelea care au funcționat până în anul 2008 au fost desființate.
Poate fi vorba de lipsă de informare a bolnavilor în legătură cu existența acestor centre de permanență, poate fi vorba despre faptul că românii ocolesc atât medicul de familie, cât și aceste unități intermediare, însă cert este un lucru: Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Ploieşti a fost și va rămâne sufocată de numărul imens de pacienți.

Zilnic, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești vin sute de pacienți. Unii – aduși cu ambulanțele, alții – pe picioarele lor. Din ultima categorie fac parte și unii pacienți închipuiți cu care cadrele medicale din triaj sunt deja obișnuite. Oameni care vor doar să-și verifice tensiunea arterială sau se taie la un deget trec pragul “urgențelor” celui mai solicitat spital din județul Prahova, înmulțind numărul acelora care – pentru “durerile” mai mult sau mai puțin reale – cresc vânzoleala din UPU și, implicit, stresul inevitabil al angajaților din triaj.
O soluție pentru reducerea înghesuielii de la urgențe ar fi fost – în cazul afecțiunilor cronice sau a celor acute care pot fi rezolvate și la un medic de familie – centrele medicale de permanență, care, în unele județe din țară, preiau o parte a cazuisticii care în județul Prahova pică în sarcina personalului medical de la UPU.
Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Prahova, în prezent, în județul nostru nu există niciun centru de permanență. Curios lucru, având în vedere că, potrivit aceleiași surse, până în anul 2008 existau asemenea unități medicale care funcționau în regim de gardă în mai multe localități din județul Prahova, cum erau acelea de la Brazi, Filipeștii de Pădure, Măneciu, Boldești-Scăeni, Sângeru sau Slănic.
Conform DSP Prahova, în anul 2011, conducerea de atunci a direcției a făcut demersuri pentru a se înființa centre de permanență în patru localități – la Bălțești, Plopeni, Urlați și la Slănic – acolo unde în același an au fost desființate unități sanitare cu paturi. “În acest sens – spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova – au fost trimise adrese consiliilor locale respective prin care s-a solicitat acordul privind înființarea acestor unități sanitare (…) dar nu a fost primit niciun răspuns. De asemenea, la întâlnirea conducerii DSP Prahova cu medicii de familie din zonele arondate localităților menționate, aceștia nu și-au exprimat intenția de a încheia convenții de asociere”.
Astfel, dincolo de lipsa de informare a cetățenilor privind posibilitatea de a apela – până a ajunge la Urgențe – la centrele de permanență, acestea s-au desființat acolo unde existau și așa au și rămas.
Ceea ce pare însă de neînțeles este cum în alte județe din țară aceste centre de permanență pot să funcționeze și să fie chiar în număr foarte mare, iar în Prahova să nu existe niciunul. De exemplu, în județul Cluj, sunt înscrise în situațiile Casei de Asigurări de Sănătate patru centre de permanență, cu 13 furnizori de servicii medicale în regim de gardă, cabinete medicale individuale sau clinici private.

medic
În județul Dolj, numărul centrelor de permanență este mult mai mare, ajungând la 14, însă, chiar și așa, medicii de la Urgențe sunt asaltați de pacienți care fie nu știu de existența unităților medicale alternative, fie ajung din obișnuință tot la UPU.
Potrivit legislației în vigoare, centrele de permanență funcționează – acolo unde există – în regim de gardă, care, în zilele lucrătoare se instituie între orele 15.00 și 8.00, iar în zilele de sâmbătă, duminică și în sărbătorile legale, garda începe la ora 8.00 și durează 24 de ore.

Afecțiuni tratabile într-un centru de permanență

Conform normelor referitoare la activitatea centrelor de permanență, există o serie întreagă de afecțiuni care ar putea fi tratate într-un astfel de centru de permanență. Printre acestea se află arsurile termice sau electrice fără complicații, mușcăturile de animale/înțepăturile de insecte fără reacții generale adverse cauzate de acestea, leziuni ale capului, feței și ale gâtului, hipotermia ușoară sau hipertermia ușoară, victime ale unor agresiuni, alergii, dureri nespecifice abdominale sau de spate, dificultăți de respirație (dispnee), stare de ebrietate/ intoxicație, dureri sau leziuni minore de urechi sau de ochi.
În prezent, aproape toate afecțiunile menționate – mai ușoare sau mai grave – ajung în structurile de urgențe, mulți dintre pacienți ocolind chiar și medicul de familie în aceste cazuri.