Premierul ungar Viktor Orban a precizat, joi, într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că Ungaria nu este o ţară de imigranţi, nu vrea să devină una şi nu are un trecut colonial, relatează agenţia MTI. „Spre deosebire de alte state membre importante ale UE, Ungaria nu are un trecut colonial. Ţările de imigranţi au obligaţii care decurg din trecutul lor colonial. Ungaria nu este o ţară de imigranţi şi nu doreşte să devină una. Interpretarea solidarităţii de către preşedintele Comisiei nu respectă nici legislaţia UE, nici tradiţiile istorice ale Ungariei”, i-a transmis Orban lui Juncker.
Viktor Orban i-a scris lui Jean-Claude Juncker că este mulţumit de faptul că preşedintele Comisiei Europene, în recenta sa scrisoare adresată lui Orban, a recunoscut eforturile Ungariei de a proteja frontiera externă a Uniunii Europene. „În ultimii doi ani, Ungaria a protejat frontierele comune prin mobilizarea resurselor ungare, cu o povară bugetară mare, prin construirea unui gard şi prin deplasarea a mii de poliţişti de frontieră. Ungaria trebuie să se comporte întotdeauna ca o ţară de frontieră Schengen, dar din motive geografice imigranţii traversează graniţele altor state membre ale UE, iar acest lucru se aplică în mod special Greciei. Din acest motiv, Ungaria nu a participat la proiecte care nu exprimă clar această problemă şi nici nu doreşte să facă acest lucru în viitor”, a spus Orban.
Premierul Ungariei a subliniat că ţara sa nu va accepta să fie forţată să-şi schimbe viziunile. „Interpretarea principiului solidarităţii descris în scrisoarea dumneavoastră nu este altceva decât o cerere ca Ungaria să se transforme într-o ţară de imigranţi, împotriva voinţei cetăţenilor maghiari. Aceasta nu este solidaritate în opinia mea, ci forţare”, a spus Orban.
Viktor Orban s-a declarat şocat de stabilirea unei conexiuni între subiectul migraţiei şi folosirea fondurilor de coeziune ale UE.
„Nu există o astfel de legătură; nici nu este permisă de legislaţia europeană. Viziunea guvernului ungar este că o mare parte dintre fondurile de coeziune ajung la companiile din ţările care contribuie la fond, astfel încât economiile marilor state membre ale UE au profitat foarte mult de pe urma fondurilor de coeziune. Acest lucru este valabil şi pentru deschiderea pieţelor în noile state membre. Este convingerea mea că oricine refuză să susţină gardul nu poate şi nu vrea să protejeze cetăţenii Uniunii Europene. Ori de câte ori există încercări în masă de a traversa ilegal graniţele, fără obstacole fizice este imposibil să le apărăm. Dacă, în loc să apere graniţele şi să oprească migraţia, Comisia Europeană finanţează măsuri şi instituţii pentru a primi imigranţi, atunci stimulează alte sute de mii de persoane să migreze către Europa”, a mai precizat Orban în scrisoare.
Premierul Ungariei a reiterat cerinţa guvernului de la Budapesta ca Uniunea Europeană să achite jumătate dintre costurile pentru măsurile antiimigraţie, inclusiv ridicarea unui gard, pentru protejarea frontierelor comune Schengen. Orban a adăugat că astfel de costuri pentru contribuabilii ungari s-au ridicat la 883 de milioane de euro în ultimii doi ani.