Franța, Germania, Italia și Spania lansează un plan pentru ca giganții din domeniul tehnologiei să plătească impozite mai mari și propun o armonizare fiscală în privința impozitului societăților, pentru ca aceste companii să plătească în funcție de volumul de afaceri din Europa, relatează cotidianul spaniol „El Pais”, citat de Agerpres.
Astfel, cele patru mari țări din zona euro au lansat o inițiativă comună pentru ca marile companii de tehnologie, precum Google, Apple sau Amazon, să plătească mai multe impozite în Europa. Propunerea constă, în linii mari, ca acestea să plătească în funcție de volumul de afaceri pe care îl înregistrează în Europa. Cele patru țări, cu cea mai mare influență pe Vechiul Continent, s-au coalizat pentru ca aceste companii să plătească impozitele în funcție de ceea ce încasează în fiecare țară, în loc de plata pe baza profiturilor, cum fac în prezent.
Miniștrii de Finanțe din Franța, Germania, Italia și Spania au trimis sâmbătă o scrisoare președintelui eurogrupului, premierul estonian, pentru „a analiza variantele în vederea stabilirii unui impozit armonizat pe volumul de afaceri generat în Europa de companiile din domeniul digital”. Scrisoarea adaugă faptul că „sumele colectate vor avea ca obiectiv reflectarea unei părți din ceea ce aceste companii ar trebui să plătească în termeni de impozite pentru societăți”.
„În cazul în care Comisia decide demararea unei inițiative legislative în acest sens, va fi demonstrat angajamentul nostru de a impozita adecvat companiile din economia digitală, astfel încât să fie reflectată activitatea lor autentică în UE”, susțin miniștrii. Scrisoarea, la care a avut acces „El Pais”, este semnată de miniștrii Finanțelor din Franța, Bruno Le Maire, Germania, Wolfgang Schauble, Italia, Pier-Carlo Padoan, și Spania, Luis de Guindos. „Nu mai vrem să acceptăm ca aceste companii să facă afaceri în Europa și să plătească impozite minime fiscului nostru”, se menționează în scrisoare. În aceasta se subliniază că „este în joc eficiența economică, precum și echitatea fiscală și suverania”. Cei patru miniștri vor înainta propunerea și celorlalți miniștri de finanțe din zona euro la reuniunea informală ce va avea loc săptămâna viitoare la Tallin (Estonia). Inițiativa, impulsionată de Franța, are ca scop „să strângă cercul abuzurilor fiscale ale marilor corporații de tehnologie”.