PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) arată, într-o informare transmisă spre publicare, care sunt principalele aspecte ale asigurării obligatorii PAD. „Cu toate că este un produs de protecţie financiară simplu şi uşor de înţeles, etape precum completarea dosarului în vederea despăgubirii pot genera nelămuriri”, arată organizaţia. Potrivit PAID, există o serie de informaţii pe care ar trebui să le ştie orice proprietar de locuinţe care încheie o poliţă PAD.
• La încheierea poliţei: poliţa PAD se încheie exclusiv pentru imobilele cu destinaţie de locuinţă. Dacă un apartament este folosit şi ca punct de lucru pentru o firmă, acest lucru ar putea reprezenta excludere la plata despăgubirii; clădirile care nu sunt legate structural de locuinţă nu sunt asigurate prin poliţa PAD (bucătării de vară, foişoare etc.); magazia şi garajul nu sunt asigurate prin poliţa PAD, chiar dacă acestea pot fi legate structural de locuinţă; în cazul în care în curte sunt două imobile cu destinaţie de locuinţă (de exemplu, casa bătrânească şi o casă nouă), trebuie încheiate poliţe PAD pentru fiecare dintre ele, separat; centrala termică, boilerul şi hidroforul sunt acoperite prin asigurare dacă se află într-o încăpere care este legată structural de imobilul asigurat – dacă hidroforul este amplasat în curte, lângă puţ, atunci acesta nu poate fi despăgubit.
În numerele viitoare ale ziarului vom prezenta informaţii privind despăgubirea în cazul producerii de inundaţii sau cutremure.