Temperaturile în această iarnă vor fi mai mici cu un grad decât cele din iarna anterioară, care a fost extrem de grea pentru sectorul energetic, însă consumul de energie va fi acoperit în totalitate, a declarat, ieri, Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, citat de Agerpres.
„Estimăm o scădere a temperaturii cu un grad, o acoperire în totalitate a consumului, o repartizare pe toți producătorii, o analiză extrem de precisă a surselor și modului cum ne îndeplinim aceste obligații. Programul este în avizare la ministere, au fost inserate observațiile și ne așteptăm la o iarnă pe care, cu sprijinul producătorilor, a furnizorilor, cu sprijinul tuturor, să o trecem în condiții normale, fără abateri”, a spus Vișan.
El a fost prezent la deschiderea Târgului Național de Energie, organizat de Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), în cadrul căruia opt furnizori de energie au prezentat ofertele lor pentru consumatorii casnici, în contextul liberalizării totale a pieței de la 1 ianuarie 2018. Vișan a precizat, în acest context, că, iarna trecută, unii furnizori nu au făcut decât să-și maximizeze profitul, punând în pericol siguranța sistemului energetic.
Dispeceratul Energetic Național se așteaptă ca în această iarnă să existe o situație similară cu cea de iarna trecută, când au existat consumuri-record de electricitate și de gaze naturale, ca urmare a temperaturilor extrem de scăzute (minus 15-20 de grade) înregistrate pentru o perioadă de 7-10 zile, potrivit proiectului privind Programul energetic pentru iarna 2017 — 2018, elaborat de Ministerul Energiei.
Astfel, cantitățile de combustibili prevăzute în balanța de combustibili au fost estimate pentru a face față unei creșteri medii față de anul trecut de până la 1,1% a consumului de energie electrică, în condițiile unei prognoze hidrologice rezervate, precum și în condițiile în care centralele termoelectrice, ce funcționează pe lignit, vor fi aprovizionate din timp cu cantitățile prevăzute.
„Pentru a realiza stocurile de lignit, cel puțin la nivelul valorilor prevăzute în prezentul program de iarnă, este necesar ca toate exploatările și depozitele de cărbune aferente, inclusiv depozitul U.M.C. Roșia, din cadrul C.E. Oltenia, să fie funcționale, și, de asemenea, transportul pe calea ferată între cariere și centrale să se desfășoare în mod corespunzător”, se mai arată în proiect.
Iarna trecută, consumul țării de electricitate și gaze naturale a ajuns la recorduri istorice, după ce temperaturile au coborât foarte mult la începutul lunii ianuarie, iar gerul a ținut câteva săptămâni, cu temperaturi frecvente de minus 15-20 de grade.
Tot în perioada ianuarie-februarie, prețul energiei s-a dublat pe bursă, ceea ce a dus în final la o scumpire a electricității pentru populație cu 8% de la 1 iulie 2017.