O echipă de cercetători a reuşit să localizeze o zonă a creierului de unde privin „vocile” care îi bântuie pe bolnavii de schizofrenie şi a reuşit parţial să le reducă graţie unui tratament prin impulsuri magnetice, potrivit unui studiu prezentat recent şi citat de AFP.
Peste o treime dintre pacienţii trataţi cu impulsuri magnetice într-un test clinic au arătat o reducere „semnificativă” a acestor halucinaţii auditive, arată cercetătorii, într-un comunicat.
Echipa franceză a efectuat aceste teste pe 26 de pacienţi care au primit un tratament de stimulare magnetică transcraniană (SMT/TMS), permiţând aplicarea de impulsuri magnetice asupra creierului prin craniu, iar alţi 33 au primit doar un tratament placebo.
„Este vorba despre primul test controlat (tratament contra placebo) care arată o îmbunătăţire a stării pacienţilor ţintind o zonă specifică a creierului şi folosind această stimulare de înaltă frecvenţă”, spune profesorul Sonia Dollfus (CHU, Franţa), care a condus echipa.
Primul grup de pacienţi a primit o serie de impulsuri magnetice în cadrul a două şedinţe pe zi timp de două zile asupra părţii lobului temporal al creierului asociat cu vorbirea.
Două săptămâni mai târziu, a fost făcută o reevaluare a vocilor auzite de pacienţi. Aproape 35% dintre pacienţii trataţi au arătat o îmbunătăţire „semnificativă”.
„Putem spune acum cu certitudine că am găsit o zonă anatomică specifică a creierului asociată cu halucinaţiile auditive verbale în schizofrenie”, explică specialista.
Cu toate acestea, rămâne „un drum lung” pentru a determina utilitatea acestui tratament pe termen lung.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) schizofrenia afectează peste 21 de milioane de oameni în întreaga lume.