Judecătorul Cristian Deliorga, de la Curtea de Apel Constanța, a respins, ieri, cererea de ridicare a măsurii controlului judiciar, depusă luni de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, în cadrul primei ședințe de judecată pe fond în procesul în care este acuzat de comiterea unor fapte de corupție și fraudă cu fonduri europene pentru agricultură, potrivit Agerpres. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. De asemenea, Curtea de Apel Constanța a decis luni, la primul termen din proces, și amânarea pentru data de 2 octombrie a judecării pe fond, pentru lipsa procedurii complete. La ieșirea din sala de judecată luni, arhiepiscopul Tomisului a declarat că este bine că a început judecata în acest dosar, pentru că doar așa se va putea dovedi nevinovăția sa. În același timp, avocata Maria Vasii a anunțat că a depus o cerere pentru administrarea de noi probe și înscrisuri care dovedesc neimplicarea și exonerarea înaltului ierarh, pentru acuzațiile ce i-au fost aduse.
„Astăzi am avut primul termen de judecată, din păcate nu am avut procedură cu unul dintre inculpați. Așteptăm să depunem declarațiile, să depunem cererile de probe. Avem încredere că se va stabili situația reală, respectiv faptul că nu a existat nicio fraudă cu fonduri europene. Așteptăm momentul final al judecății când nu va putea fi decât o soluție de achitare. Trebuie să informăm că în această perioadă de timp, fiind vorba despre modul în care s-a gestionat procedura de primire a acestor fonduri europene, o să sesizăm și Curtea Europeană de Conturi care este autoritatea supremă în a verifica dacă a fost sau nu încălcată legea europeană în materia accesării acestor fonduri. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 2 octombrie”, a declarat avocatul Maria Vasii.
Arhiepiscopul Tomisului este primul înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române trimis în judecată sub învinuirea de autor al unor fapte de corupție și fraudare de fonduri publice. Arhiepiscopul Teodosie a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Constanța, în februarie 2017, alături de: Ciprian Ioan Cojocaru (preot paroh în Parohia ”Sf. Maria” — Constanța), Bogdan Petrișor Malaxa (preot în Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena III” — Constanța), Gheorghe Nadoleanu (preot), Stere Beca și Aurelian Ștefan, la data presupuselor fapte mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, ei fiind învinuiți, potrivit rechizitoriului, de infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.