Meteorologii au emis ieri o informare meteo de ploi torenţiale, instabilitate atmosferică şi intensificări ale vântului valabilă, la început, în zona de munte, în Maramureş, nordul Moldovei şi al Transilvaniei, local în Oltenia, Muntenia şi Banat. Începând de astăzi, în schimb, instabilitatea atmosferică se va instala în toată ţara, subliniază meteorologii.
În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 40 l/mp.
În majoritatea regiunilor vor fi intensificări temporare ale vântului, ce vor lua şi aspect de vijelie, cu viteze la rafală ce vor depăşi 50-60 km/h.

Recomandări ale poliției rutiere prahovene pentru circulația în caz de vreme rea

În contextul înrăutățirii condițiilor atmosferice care, se pare, nu vor ocoli nici județul nostru, Biroul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Prahova recomandă conducătorilor auto să respecte o serie de reguli prin care se pot preveni incidentele în trafic.
“Atunci când circulaţi în condiţii de vânt puternic, aveţi în vedere că rafalele laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. De asemenea, uilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri. Nu în ultimul rând, păstrați o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă şi evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare ale autovehiculului”.
De asemenea, în același document de presă al agenților rutieri prahoveni se mai precizează: ” Sporiţi atenţia la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare, evitând, totodată, oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe. Înainte de a porni la drum, interesaţi-vă cu privire la condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgeţi. În plus, dacă rămâneți în pană, așezați triunghiurile de presemnalizare la distanţă mai mare de autovehicul, chiar decât în condiţii normale, pentru a putea fi zăriți din timp de către ceilalți participanți la trafic”.
Nu în ultimul rând, IPJ Prahova mai amintește faptul că, în condiţiile unui trafic aglomerat sau al apariţiei blocajelor rutiere, este indicat ca şoferii să îşi păstreze calmul, să nu blocheze intersecţiile şi să nu se angajeze în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.