Peste două săptămâni, naţionala României de handbal feminin va lua startul în preliminariile Campionatului European din 2018, care va avea loc în Franţa. Pe 27 septembrie, la Rm. Vâlcea, tricolorele vor înfrunta Austria, iar patru zile mai târziu vor evolua în deplasare, cu Portugalia. Din grupa preliminară mai face parte Rusia. Ambros Martin a convocat 21 de handbaliste pentru cele două jocuri oficiale. Pe lângă Cristina Neagu, Valentina Ardean-Elisei, Aneta Udriştioiu, Crina Pintea, Cristina Zamfir-Florianu, Denisa Dedu şi Gabriela Perianu, selecţionerul le-a readus în lot pe Melinda Geiger şi Eliza Buceschi, două jucătoare cu experienţă şi cu multe reuşite în ultimii 2-3 ani la naţională. Cele două handbaliste revin în echipă după mai bine de 9 luni, ultima lor prezenţă fiind la Campionatul European din Suedia 2016. România va conta la ”dubla” cu Austria şi Portugalia pe şase jucătoare care activează în străinătate, Perianu, Dedu, Laslo, Geiger, Pintea şi Zamfirescu, dar şi pe câteva debutante. Iar la acest capitol, Ambros Martin a pregătit alte două surprize. Una este interul dreapta Daria Bucur, o jucătoare de numai 18 ani care a început să prindă minute bune la Corona Braşov. De altfel, selecţionerul a preferat-o pe Daria în locul Laurei Popa, cele două handbaliste fiind colege pe post la formaţia braşoveană. A doua surpriză este Raluca Băcăoanu, un pivot cu un progres foarte bun în ultima vreme, care dă randament şi la noua echipă, HCM Rm. Vâlcea, în ciuda rezultatelor înregistrate în primele două meciuri oficiale.
Lotul României pentru jocurile cu Austria şi Portugalia
Portari: Denisa Dedu (Siofok), Yulia Dumanska (SCM Craiova), Mirela Paşca (Măgura Cisnădie)
Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei (SCM Craiova), Ana Maria Iuganu-Popa (CSM Roman)
Interi stânga: Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Cristina Zamfir-Florianu (SCM Craiova), Gabriela Perianu (Siofok)
Centri: Cristina Laslo (Buducnost), Daniela Pricopi (SCM Craiova), Mădălina Zamfirescu (Debrecen), Eliza Buceschi (Corona Braşov)
Interi dreapta: Ana Maria Dragut (HC Zalău), Alina Ilie (Unirea Slobozia), Daria Bucur (Corona Braşov), Melinga Geiger (Brest)
Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu (CSM Bucureşti), Laura Chiper (Corona Braşov)
Pivoţi: Crina Pintea (Issy Paris), Cyntia Tomescu (Corona Braşov), Raluca Băcăoanu (HCM Rm. Vâlcea)
Reunirea lotului este programată pe 22 septembrie, cu excepţia jucătoarelor care vor avea meciuri la sfârşitul săptămânii viitoare, motiv pentru care vor ajunge mai târziu. Ambros Martin şi-a dorit să vadă mai multe jucătoare la lucru, având în vedere că până la Campionatul Mondial din Germania au rămas mai puţin de 3 luni.