Petre Apostol

În timp ce, de partea cealaltă a Atlanticului, José „Chema” Carrasco a reuşit o performanţă notabilă cu reprezentativa Venezuelei la Campionatul Americii de Sud, cucerind medaliile de argint, echipa de volei Tricolorul LMV Ploieşti va avea un reprezentant şi în competiţia continentală din Europa, care va începe săptămâna viitoare, în Polonia.TRICOLOR 93 B
Dintre cei patru jucători aflaţi, în prezent, în lotul echipei ploieştene, care au evoluat în preliminariile competiţiei continentale, doar olandezul Gijs Jorna a reuşit calificarea la turneul final. Românii Laurenţiu Lică şi Cristian Bartha, precum şi austriacul Philipp Kroiss au ratat prezenţa la competiţia din Polonia, în penultima rundă a preliminariilor.
De remarcat faptul că Jorna şi Kroiss au fost adversari în grupa de calificare, primul dintre ei având câştig de cauză, Olanda adjudecându-şi grupa cu şase victorii din şase partide, în vreme ce Austria nu a obţinut decât un singur punct. Ar fi de spus şi că România, cu Lică şi Bartha titulari, nu a fost departe de prezenţa la barajul de calificare, încheind la două puncte de Estonia, care a evoluat în ultimul tur preliminar, Naţionala antrenată de românul Gheorghe Creţu obţinând, ulterior, biletele pentru Euro Volley 2017, după succesul, în dublă manşă, cu Letonia. TRICOLOR 93 C
Revenind la singurul reprezentant al Tricolorului LMV Ploieşti de la Campionatul European, Gijs Jorna a semnat cu echipa ploieşteană în această vară, după ce a bifat una dintre cele mai importante performanţe din carieră, câştigând titlul naţional în Franţa, cu Chaumont Volleyball 52. Jucătorul de 28 de ani a obţinut, totodată, şi un rezultat remarcabil în CEV Challenge Cup, fiind finalist cu echipa franceză, competiţie în care va reveni alături de Tricolorul LMV în sezonul viitor.
Jorna, care evoluează ca libero şi ca extremă la Naţionala Olandei, îşi va cunoaşte, astfel, mai târziu noii colegi de la echipa ploieşteană, fiind, în ultima perioadă, în pregătire cu reprezentativa Ţării Lalelelor. În luna iunie, noul jucător al ploieştenilor a participat în Liga Mondială – Grupa a II-a, unde Olanda s-a calificat în Final Four, ocupând, însă, chiar a patra poziţie, ratând, astfel, să promoveze în grupa de elită a competiţiei anuale organizată de Federaţia Internaţională de Volei.TRICOLOR 93 D
Iar de luna trecută, Naţionala antrenată de Gido Vermeulen a început o serie de meciuri de verificare, pentru participarea la Europene, obţinând victorii cu Spania şi cu Estonia. Ultimele partide de pregătire vor avea loc chiar la finalul acestei săptămâni, pe teren propriu, într-o dublă amicală cu Italia, meciuri programate vineri şi sâmbătă.
Turneul final al Campionatului European va începe în data de 24 august şi se va încheia pe 3 septembrie. Jorna şi colegii săi vor evolua în grupa D, care va fi găzduită la Katowice, urmând să întâlnească, în ordine, selecţionatele din Turcia (25 august, ora 18:30), Franţa (27 august, ora 21:30), Belgia (28 august, ora 18:30) – orele sunt trecute conform fusului orar din România.
Celelalte grupe au următoarea componenţă:

Grupa A (se desfăşoară la Gdansk): Estonia, Finlanda, Polonia, Serbia.
Grupa B (se desfăşoară la Szczecin): Cehia, Germania, Italia, Slovacia.
Grupa C (se desfăşoară la Cracovia): Bulgaria, Rusia, Slovenia, Spania.

Câştigătoarele fiecarei grupe se vor califica direct în sferturile de finală, unde vor întâlni echipele învingătoare din meciurile de playoff, dintre ocupantele poziţiilor 2 şi 3, grupa Olandei fiind împerecheată cu grupa B.

Au demarat pregătirile la Cheile Grădiştei

În vreme ce olandezul Gijs Jorna se pregăteşte cu reprezentativa ţării sale, echipa Tricolorul LMV a plecat într-un cantonament centralizat la Cheile Grădiştei, unde continuă antrenamentele începute săptămâna trecută, la Ploieşti.
Antrenorii Sergiu Stancu şi Mădălin Marinescu au la dispoziţie, deocamdată, opt dintre cei 12 jucători din lot, precum şi doi juniori de la echipa Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti. Din lot sunt prezenţi jucătorii Bogdan Olteanu, Aleksandar Milivojevic (Muntenegru) – extreme, Cristian Bartha – coordonator, Julian Bissette (St. Lucia), Pavel Dushkov (Bulgaria), Kostiantyn Zhylinskyi (Ucraina) – centri, Philipp Kroiss (Austria) – libero, Laurenţiu Lică – universal. Iar cei doi juniori ploieşteni sunt Rareș Preda şi David Șchiopu.
De asemenea, se va alătura lotului în cantonament şi Ovidiu Darlaczi, care a participat, la finalul săptămânii trecute, la Campionatul Balcanic cu Naţionala U19 a României. Iar în afară de cei doi sportivi aflaţi cu loturile naţionale ale Olandei şi Venezuelei, Gijs Jorna şi José Carrasco, ar mai fi de sosit universalul Nelson Murangwa, însă acesta întâmpină dificultăţi din punct de vedere diplomatic, fiind mai greu de obţinut viza de şedere în România pentru jucătorul originar din Rwanda, unde tocmai au avut loc alegeri prezidenţiale. Sportivul african este aşteptat, totuşi, să completeze lotul echipei ploieştene din luna septembrie, când Tricolorul LMV va începe şi meciurile de pregătire, campionatul fiind programat să debuteze în octombrie.