Ana Maxim

În judeţul nostru locuiesc aproape 600 de persoane infectate cu virusul HIV, printre acestea regăsindu-se inclusiv copii. Dacă în ceea ce priveşte asigurarea tratamentelor necesare bolnavii nu întâmpină probleme, în unele situaţii, atunci când doresc să ducă o viaţă normală în comunitatea din care fac parte, se lovesc de prejudecăţi sau chiar de acte de discriminare. Președinta Asociației „Noi și ceilalți”, filiala Prahova, Iolanda Gheorghiu, susţine că, deşi au trecut câteva decenii de la apariţia primelor cazuri de infectare, mentalitatea societăţii nu a evoluat aproape deloc, tendinţa multora fiind aceea de a respinge şi de a izola, în loc de a ajuta aceste persoane să ducă o viaţă normală.

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, în județul nostru erau înregistraţi, la sfârșitul anului trecut, 593 de pacienți infectați cu Virusul Imunodeficienței Umane (HIV), dintre care trei copii, iar 76 de persoane erau diagnosticate cu Sindromul Imunodeficienţei Umane Dobândite (SIDA) – ultima fază a infecţiei cu HIV – toate aceste persoane fiind adulte. Numărul acestor pacienţi a fost în ușoară creștere comparativ cu anul 2015, potrivit aceleiași surse. Cifrele nu reflectă, însă, cu fidelitate, realitatea din județ, deoarece există și persoane care, după ce află că au acest virus, se înregistrează și primesc medicamentele de la spitale din București, din dorința ca nimeni din județ să nu afle care este starea lor de sănătate, dar și persoane care, deși află că sunt infectate, nu fac imediat demersuri pentru a primi tratamentul, iar până atunci nu sunt incluse în statisticile oficiale. Potrivit Iolandei Gheorghiu, președinta Asociației „Noi și ceilalți”, filiala Prahova – ONG ce are ca scop apărarea şi promovarea drepturilor persoanelor afectate/infectate HIV/SIDA – în Prahova, din fericire, nu sunt probleme în ceea ce privește asigurarea constantă a tratamentului pentru aceşti pacienţi.
Ei întâmpină, însă, dificultăţi, atunci când vor să se integreze în societate sau să solicite tratament medical pentru alte afecțiuni. Este și cazul unei tinere de 14 ani din judeţ, născută seropozitivă (virusul se poate transmite de la mamă la făt), care s-a confruntat cu ani în urmă cu un episod de discriminare, la început nefiind primită la şcoală. Problema s-a rezolvat, iar ea a continuat să meargă la cursuri și să învețe foarte bine, ba chiar a promovat examenul de evaluare națională cu medie peste 8.00, fără să fi urmat meditaţii, iar acum este în clasa a noua la un liceu bun, ne-a precizat Iolanda Gheorghiu. Tot în Prahova, un tânăr infectat cu HIV a avut o problemă stomatologică, la un moment dat, şi după ce a spus că este seropozitiv a fost refuzat de personalul de la trei cabinete medicale. “S-a întâmplat la trei cabinete medicale, în aceeaşi zi. Omul avea un abces. La al patrulea cabinet, abia la final, după intervenţia medicală, el a mărturisit că este seropozitiv, dar şi faptul că i-a fost teamă să spună adevărul de la început, deoarece fusese refuzat de alţi medici. A spus acest lucru la final, astfel încât medicul să ia măsurile necesare pentru a nu se infecta şi a nu infecta pe alţii”, ne-a precizat interlocutoarea noastră.
Președinta Asociației „Noi și ceilalți” – filiala Prahova este indignată de faptul că, deşi au trecut câteva decenii de la înregistrarea primelor cazuri de infecţie cu HIV în lume şi există campanii de informare despre această problemă de sănătate, mentalitatea oamenilor, cel puţin în România, nu a evoluat. În mintea unora, de exemplu, toate persoanele infectate sunt în mod eronat asociate, automat, cu minoritatea homosexuală, alţii consideră că pacienţii respectivi ar trebui izolaţi total de societate. “Asta este mentalitatea la ora actuală. Din 1997 vorbesc despre subiectul ăsta şi suntem în acelaşi loc din punct de vedere al mentalităţii. La fel de dispuşi să judecăm pe alţii şi plini de prejudecăţi când vine vorba despre persoanele infectate cu HIV”, susţine interlocutoarea noastră. Aceste persoane ar trebui să fie sprijinite de societate să se integreze în comunitate, dar nu întotdeauna se întâmplă asta. Impresionant este că, în ciuda greutăţilor, multe dintre ele termină studiile cu medii mari, realizează performanţe în domeniile în care se pregătesc şi devin modele pentru cei din jurul lor. Anul trecut, de exemplu, în Prahova a fost comemorată moartea unui tânăr de 23 de ani din judeţ care devenise o sursă de inspiraţie pentru toţi cunoscuţii săi: a terminat facultatea, a urmat un masterat şi s-a angajat, în ciuda faptului că urma tratamente constant şi era internat des în spital pentru probleme de sănătate. În rândul persoanelor cu aceste probleme de sănătate se nasc şi poveşti de iubire uimitoare. Puţini ştiu, de exemplu, că există cupluri – inclusiv în Prahova – în care doar un partener este infectat – încă o dovadă că dragostea poate învinge orice !
La Ploieşti, persoanele infectate cu HIV se întâlnesc într-un spaţiu de la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti pentru a socializa, a împărtăşi experienţe de viaţă, a-şi oferi reciproc sfaturi şi sprijin moral. Tinerii seropozitivi merg și prin şcoli şi licee în calitate de voluntari pentru a vorbi elevilor despre infecţia cu HIV, dar şi despre cât este de important să păstreze confidenţialitatea în legătură cu diagnosticul unei alte persoane şi să respecte intimitatea celuilalt. În cadrul campaniilor de informare, elevii sunt sfătuiți, de asemenea, să îi accepte pe cei diferiţi de ei, chiar şi pe cei seropozitivi, deoarece boala nu se transmite doar dacă stau în aceeaşi cameră cu aceştia, printr-o simplă atingere sau utilizarea aceleiaşi vesele. O persoană se poate infecta cu HIV pe cale sexuală, prin utilizarea în comun a seringilor, prin transfuzie cu sânge infectat. Infecţia se poate transmite şi în timpul realizării tatuajelor şi a piercingurilor, dacă echipamentul nu este steril, dar şi de la mamă la făt.