F. T.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Prahova a derulat, în perioada 20-22 iulie 2017, o campanie în spălătoriile din județ, care a vizat legalitatea activităților desfășurate în aceste spaţii.
“Obiectivele acţiunii au constat în identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de lucru şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă. De asemenea, au mai avut loc discuţii ce au vizat convingerea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicaţia REVISAL şi de a le transmite la Inspectoratul Teritorial de Muncă. S-a urmărit şi creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă, respectiv eliminarea riscurilor profesionale specifice acestor locuri, precum: cădere prin alunecare, expunere la temperaturi extreme, intoxicaţii”, se precizează în comunicatul de presă al ITM Prahova.
În perioada campaniei, inspectorii au controlat 13 agenţi economici, depistând un angajator care utiliza forţa de muncă a două persoane fără a le fi încheiat forme legale de angajare, acesta fiind sancţionat cu amendă în valoare de 20.000 de lei.
Totodată, pentru nerespectarea repausului săptămânal, neachitarea drepturilor salariale, neîntocmirea documentelor de muncă, neînmânarea contractului şi netransmiterea în Revisal, inspectorii au aplicat două amenzi în valoare de 15.000 de lei.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificaţi 17 angajatori şi s-au constatat deficiențe precum neinstruirea adecvată specifică postului, inspectorii ITM aplicând și în aceste cazuri amenzi la doi patroni, în valoare totală de 16.000 de lei.